Ga naar de inhoud

Woudagemaal in ruim 18.500 stukjes LEGO®

Tijdens de draaidagen van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer wordt op 11 april een schaalmodel van het gemaal in LEGO® onthuld.

Het kostte bouwer André Scholte, vrijwilliger bij het LEGiO-museum in Grootegast, ruim 3,5 maand om het historische gebouw na te bootsen, maar het resultaat mag er zijn. De draaidagen van het ir. D.F. Woudagemaal zijn op 10, 11 en 12 april.

Op stoom

Ruim 18.500 LEGO® steentjes en 16 lampjes vormen de basis voor het schaalmodel van het gemaal. Ook het binnenwerk is niet vergeten en is goed zichtbaar door het deels open dak.

Daarnaast plaatste André Scholte twee motoren en een mini-rookmachine om het gemaal ook daadwerkelijk ‘aan’ te kunnen zetten, met een druk op de knop. Scholte bouwde het Woudagemaal in zijn eigen woonkamer. Het is zijn grootste werk tot nu toe.

Vaste plek in museum

Het schaalmodel staat tot december in de machinehal van het Woudagemaal. Daarna verhuist het definitief naar het LEGiO-museum in Grootegast.

Daar krijgt het een plek in de vaste collectie, naast onder andere het Eise Eisinga Planetarium en de Brandaris. Het museum, gevestigd in het oude hoofdkantoor van LEGO® Nederland, trekt jaarlijks ruim 20.000 bezoekers.

Personeel opleiden

Wetterskip Fryslân brengt het Woudagemaal gemaal ieder jaar twee keer onder stoom om het bedienend personeel in de praktijk op te leiden en om het werkende te houden.

Het gemaal in Lemmer is het grootste en enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het bouwwerk, stammend uit 1920, staat al twintig jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bij veel neerslag zet het waterschap het incidenteel nog steeds in om overtollig water naar het IJsselmeer te pompen.