Meteen naar de inhoud

Woudagemaal in Lemmer open tijdens Gemalendag

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei is het Gemalendag. Tegelijkertijd staat nationale Molendag op de rol. Zoveel mogelijk gemalen en molens zijn een weekeinde lang open voor publiek.

Het in Lemmer gesitueerde ir. D.F. Woudagemaal, Nederlands grootste nog werkende stoomgemaal, verwelkomt op zaterdag 14 mei van 10.00 uur – 17.00 uur belangstellenden. Het gemaal biedt publiek bijzondere architectuur en techniek in een waterrijke omgeving. Bezoekers krijgen een rondleiding.

Hoogste ‘gemaaldichtheid’

De provincie Friesland heeft met circa 1.000 gemalen de hoogste ‘gemaaldichtheid’ ter wereld. Het monumentale Woudagemaal wordt bij extreem hoogwater nog steeds ingezet om het teveel waan water af te voeren naar het IJsselmeer. Het industriële erfgoed heeft een pompcapaciteit van 67 kubieke meter per seconde en pompt in 35 seconden een Olympisch zwembad leeg.

Leuk en leerzaam

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. Een interactieve expositie vertelt jong en oud het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van klimaatverandering.

Aan een puzzeltafel valt te ontdekken welke duurzame en klimaatbestendige keuzes men zelf kan maken. Met een VR-bril beleeft eenieder het Woudagemaal van binnenuit. De koffie- en theeschenkerij in de Panoramazaal biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer.

Tickets zijn verkrijgbaar via https://bit.ly/3kPgpY5 of aan de kassa.

Foto: Het ir. Woudagemaal in Lemmer vanuit de lucht (foto Bertel Kolthof, Stichting Werelderfgoed Nederland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: