Woudagemaal verwelkomt 300.000e gast bezoekerscentrum

Vandaag (maandag 27 mei) is in het bezoekerscentrum van het Ir. D.F. Woudagemaal te Lemmer de 300.000e gast ontvangen. Evelyn Baumeister uit Ingersheim werd van harte welkom geheten door directeur Hilda Boesjes–Beljon, die de Duitse als huldeblijk een handgemaakt koperen oliekannetje overhandigde.

De mijlpaal van 300.000 werd al zevenenhalf jaar na de opening van het bezoekerscentrum bereikt. Oogmerk was in vijf jaar van circa 8.000 naar 25.000 bezoekers te groeien. Vanaf het begin werden echter gemiddeld niet minder dan tussen 35.000 en 40.000 gasten ontvangen. Met een piek van 56.000 in 2012.

Mooi centrum

 Volgens Boesjes, als directeur aangesteld o.a. vanwege haar gevoel voor publieksfunctie, voorziet het bezoekerscentrum in een behoefte.

“In het centrum staat gastvrijheid voorop. Jong en oud uit de hele wereld voelt zich welkom. Men leert op een leuke, begrijpelijke manier (vaak onbewust) veel over waterbeheer, techniek en wonen onder zeeniveau achter dijken. Onlangs kregen wij een compliment van het educatieve tv-programma Klokhuis toen dat hier was voor opnames. ‘Wat een leuke Klokhuis-manier van uitleggen presenteren jullie hier’. Dat vertel ik graag door”.

App                                           

In 2014 was het Bezoekerscentrum van het Woudagemaal het eerste in de provincie Friesland dat een meertalige app introduceerde.

Vanuit het centrum zorgen 120 vrijwilligers dagelijks voor ontvangsten en rondleidingen. Touringcarbedrijven, reders, vakantiegangers en dagjesmensen, maar ook educatieve centra en scholen weten het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal en het bezoekerscentrum in Lemmer te vinden.

Foto: Overhandiging koperen oliekannetje aan Evelyn Baumeister door directeur Hilda Boesjes-Beljon en rondleider Hans Ketterman.