Zilvertriënnale open voor publiek

Tot 19 april 2020 presenteert DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen, Zilvertriënnale. De tentoonstelling biedt een overzicht van het werk van de beste zilversmeden en ontwerpers van dit moment, onder wie twee Belgische ontwerpers.

De triënnale, de belangrijkste internationale wedstrijd voor hedendaags zilver, is georganiseerd door het Duitse Gesellschaft für Goldschmiedekunst en het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau. Naast de prijswinnende objecten ontdekt de bezoeker de ontwerpers ervan en welke technieken zij hebben toegepast.

Uitdaging

Acht dinertafels vormen het decor voor de getoonde objecten en gebruiksvoorwerpen. DIVA daagt liefhebbers uit na te denken over het gebruik van zilveren objecten.

Opvallend in deze editie zijn kleinere voorwerpen die sierlijk en tegelijk technisch verfijnd zijn. Het ontwerp is daarbij belangrijker dan de functie: wat op het eerste gezicht normale gebruiksvoorwerpen lijken, blijken in de praktijk minder geschikt. Het materiaal zilver wordt tot kunstvorm verheven.

Opstelling

België wordt in de Zilvertriënnale 2020 vertegenwoordigd door de internationaal gerenommeerde zilversmeden David Huycke (1967) en Helena Schepens (1981). Hun werk is ook terug te vinden in de vaste collectiepresentatie van museum DIVA.

Helena Schepens studeerde zilversmeden aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en vervolgens aan de Royal College of Art in Londen. Ze werd geselecteerd voor internationale exposities, zoals de Loewe Crafts Prize (Madrid), de Europese prijs voor toegepaste kunst (Mons), de 15e, 17e en 19e Zilvertriënnale (Hanau) en Homo Faber (Venetië).

David Huycke wordt wereldwijd getoond in galerijen en musea en is te zien in tal van collecties, w.o. die in het Design Museum Gent, het Victoria and Albert Museum London, het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau en het Indianapolis Museum of Art.

De winnaars

De eerste prijs, ook bekend als de Ebbe Weiss-Weingart prijs, reikt de jury uit aan Juliane Schölß (1977) die hen overtuigt met een groep bekers gemaakt in verschillende kleuren metaal en formaten.

Sungho Cho (1975) krijgt de tweede Robbe-Berking prijs met schalen gemaakt uit zeer dunne platen zilver, voorzien van verschillende patronen. De derde prijs of Ebbe Weiss-Weingart Silver prijs gaat naar de groep vazen Das Paar en Drei Schwestern gemaakt door Sarah Cossham (1979).

Publieksinformatie

De Zilvertriënnale is te zien vanaf zondag 16 februari 2020 tot en met zondag 19 april 2020.

Adres: DIVA, Antwerp Home of Diamonds. Suikerrui 17 – 19, 2000 Antwerpen. Openingstijden: maandag tot zondag van 10.00 uur – 18.00 uur, woensdag gesloten. Tickets: 12 euro per persoon. www.divaantwerp.be/agenda.

Kijk hier voor een volledig overzicht van het programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.