Ga naar de inhoud

ZOMA Groesbeek tegen de vlakte

ZOMA Groesbeek

ZOMA 1Erfgoedorganisaties zijn woedend over de sloop van de rijksmonumentale ZOMA (Zolenmakerij) in het centrum van Groesbeek.

Onder hen Heemschut, het Cuypersgenootschap, SIEGF en een aantal regionale/lokale ijveraars voor behoud van het prachtige wederopbouwgebouw, dat door de rijksoverheid, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en recentelijk de monumentencommissie van Groesbeek als beschermingswaardig is erkend.

Niet te vermurwen

Reddingspogingen mochten echter niet baten. De gemeente Groesbeek – Berg en Dal en verantwoordelijk wethouder Thijssen waren niet te vermurwen het gebouw te sparen.

“Schoonheid en esthetiek gelden niet. Na vijf mislukte plannen moest de ZOMA wijken voor een deels ondergrondse parkeerplaats bij een Aldi. Het lijkt ons niet de gewenste kwaliteitsimpuls die je voor het centrum van Groesbeek wilt hebben”, aldus Heemschut, dat aan de basis heeft gestaan van het gemeentelijk monumentenbeleid ter plaatse. “Maar dat is met de sloop van dit rijksmonument terug bij af”.

Onbetrouwbaar

Het college van B en W van Groesbeek – Berg en Dal heeft met zijn besluit de uitkomst van lopende beroepsprocedures niet afgewacht.

Omdat Heemschut en SIEGF verzuimd hebben tegelijk een voorlopige voorziening bij de rechtbank aan te vragen die sloop verhindert zolang de procedures lopen, was het dagelijks bestuur van de gemeente gerechtigd opdracht te geven tot kaalslag. “Formeel hebben ze een gaatje gevonden maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs. Zo dien je niet met monumenten om te gaan”, aldus Heemschut, die het gedrag van de autoriteiten kwalificeert als onbetrouwbaar.

Centrumplan

Volgens de gemeente Groesbeek is het niet mogelijk gebleken de ZOMA een plek te geven in het prestigieuze centrumplan dat de bouw van winkels en appartementen omvat. De vrijkomende ruimte is volgens burgemeester en wethouders nodig om genoeg parkeerplaatsen te creëren.

Voor het ZOMA-gebouw werd in april 1956 de eerste steen gelegd. De fabriek zelf is in 2007 naar een industrieterrein verhuisd. Met zijn karakteristieke bogen en welvingen gold het markante pand als schoolvoorbeeld van de naoorlogse wederopbouwperiode.

Foto: Het markante ZOMA-pand in het centrum van Groesbeek is niet meer (foto Guido Müskens).