Ga naar de inhoud

Zorgen over afstoten oude bouwfragmenten

Heemschut en de stichting Bouwhistorie Nederland zijn bezorgd over het voornemen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) om 440 pallets met oude bouwfragmenten af te stoten. De fragmenten stammen uit de 15e- tot de 20e eeuw. De erfgoedvereniging en Bouwhistorie Nederland hebben een zienswijze ingediend.

Het afstoten van de bouwfragmenten is begin januari door de rijksdienst kenbaar gemaakt in een publicatie in de Staatscourant. Volgens de RCE (voorheen Monumentenzorg) is een deel van de verzameling in slechte staat, is de cultuurhistorische waarde niet in alle gevallen duidelijk, is de verzameling zonder collectiebeleid tot stand gekomen, wordt zij nauwelijks gebruikt en is er ook weinig kennis over.

Monumentenzorg

Heemschut en de stichting Bouwhistorie Nederland betogen in de zienswijze dat de collectie is ontstaan door jaren en jaren monumentenzorg.

Ook zijn van veel bouwmaterialen de originelen door de rijksdienst in de verzameling ondergebracht, terwijl kopieën zijn teruggeplaatst bij restauratie. Maar voor onderzoekers is het volgens de erfgoedbeschermers juist van belang dat de oorspronkelijke bouwdelen nog inzichtelijk zijn voor onderzoek.

Behoud

“Om het gebouwde erfgoed te beschermen voor toekomstige generaties (de meest zuivere reden waarom een Monumentenzorg bestaat) is het van het grootste belang de eenheid van alle gebruikte materialen, plaatsing en volgorde te behouden”, aldus beide instanties.

Lees hier de hele zienswijze.

 

5 reacties op “Zorgen over afstoten oude bouwfragmenten”

  1. vreselijk dom, erfgoed vernietig je maar 1 keer !!!!!
    waarom duikt de pers niet op zo’n bericht en alleen in de Staatscourant, lekker slim van RCE.
    monumentenzorg moet juist alles bewaren en goed beheren.
    eerst bij de gemeenten geen aandacht en mogelijkheden meer en nu ook bij een rijksdienst. wie moet zich er dan nog om bekommeren?
    er valt niets aan te verdienen zeker alles moet commercieel worden, nu ook dit?
    fijn dat Bond Heemschut op de bres springt.

  2. Zijn we net in Zeeland gestart met het opleiden van restauratie vak mensen en dan stoten het RCE de beeld bepalende bijzonder heden af.
    Hoever kan een cultuur behoud instelling als het RCE en een Nederland zakken.
    Hierbij doe ik een aanbeveling voor een herbezinnings commissie.

  3. Ovrheidsmanagement moet bezuinigen. Zo’n opslag van stukken steen is ongetwijfeld een zeer grote kostenpost. Ik denk dat men echter een politieke oplossing zoekt. Wellicht goede strategie wanneer we nu allemaal schande gaan roepen!

  4. Jammer dat deze beslissing genomen is. Ik kan me voorstellen dat er partijen in de regio’s zijn die geinteresseerd zijn in overneme van de stukken. Zijn de stukken beschreven en terug te voeren naar maar hun vindplaats?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.