Zuid-Holland garant voor deel opknapkosten huize Ivicke

De provincie Zuid-Holland is blijkens een publicatie in het Leids Dagblad bereid maximaal een half miljoen euro bij te dragen aan de verplichte restauratie van huize Ivicke in Wassenaar als de gemeente de kosten van de opknapbeurt niet kan verhalen op de eigenaar.

Strijd

Een en ander is een volgende stap in de strijd om het vervallen rijksmonumentale landgoed. Wassenaar dreigt met hoge boetes als de eigenaar Ivicke niet voor deze herfst opknapt.

De plaatselijke overheid schat dat de restauratie een half miljoen euro kost, maar dat bedrag kan gaandeweg het karwei verder oplopen. Mocht Wassenaar de benodigde investering niet kunnen verhalen op de eigenaar, dan is de provincie Zuid-Holland bereid de beurs te trekken.

Bedreigde erfgoedplek

Heemschut strijdt al jaren voor aanpak van de eigenaar van Ivicke. Hij laat de villa volgens de erfgoedvereniging doelbewust vervallen. Op voordracht van Heemschut is het huis onlangs zelfs genomineerd voor een van de veertien meest bedreigde erfgoedplekken in Europa.

2 thoughts on “Zuid-Holland garant voor deel opknapkosten huize Ivicke

  1. Dat de provincie op deze manier een helpende hand biedt om het herstel te garanderen vind ik een goede zaak. Maar: de eigenaar is als eerste en enige verantwoordelijk voor de vervallen staat en verdient het niet om zijn verantwoordelijkheid te kunnen ontlopen. Naast financieel aanpakken is een strafrechtelijke vervolging heel nodig!

  2. Onteigening zou hier op zijn plaats zijn zodat de overheid een plan kan maken dat het algemeen belang voor het monument dient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.