Zwarte Tulp Prijs 2016 voor bollenschuur Oegstgeest

De Zwarte Tulp Prijs 2016 is op 9 december uitgereikt aan Karel en Ans Zandbergen. Zij hebben hun bollenschuur aan de Rijnsburgerweg 43a in Oegstgeest gerestaureerd en in gebruik genomen als woonhuis. Op die manier kreeg het oude gebouw een nieuwe toekomst.

De Zwarte Tulp is bestemd voor een eigenaar die zijn bollenschuur op voorbeeldige manier heeft behouden en/of een nieuwe bestemming heeft gegeven. De stimuleringsprijs, een oorkonde en een speciaal schildje voor aan de gevel, wordt sinds 2003 jaarlijks toegekend door de Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek.

Bollenverleden zichtbaar

De bollenschuur van de Zandbergens is in 1931 gebouwd in opdracht van kweker C.J. van Egmond, tegelijk met het woonhuis ernaast. Het gebouw diende als droog- en opslagruimte voor bloembollen, maar ook voor groenten. De laatste eigenaar, D.J. Kromhout, heeft in 2010 met medewerking van de plaatselijke overheid aan de bollenschuur een woonbestemming gegeven.

Wethouder Jos Roeffen (Cultuur): “Oegstgeest heeft vroeger een bloeiende bollencultuur gehad. Door de herbestemming tot woonhuis is deze bollenschuur behouden gebleven en blijft ook het bollenverleden van Oegstgeest zichtbaar”.

Authentieke kenmerken

Jos Warmenhoven van de Werkgroep Bollenerfgoed verklaarde waarom de bollenschuur aan de Rijnsburgerweg 43a uit tien genomineerde gebouwen tot winnaar is gekozen.

“Omdat dit een uitstekend voorbeeld is van restauratie en herbestemming. Authentieke kenmerken zoals stalen ramen en houten verdiepingsvloeren zijn behouden gebleven. Nieuwe elementen, o.a. de uitbouw en de serre aan de achtergevel, zijn architectonisch knap vormgegeven in eigentijds materiaal. Dankzij de inventieve indeling is ook binnen nog goed te zien dat dit een bollenschuur is”.

Foto: De bekroonde bollenschuur en het woonhuis aan de Rijnsburgerweg 43a in Oegstgeest (foto Rob van Dijck/ Werkgroep Bollenerfgoed).