Ga naar de inhoud

2.500 jaar werk aan land en water

header-overschie-drone-zuidwaarts-g0042283-1

Eind november 2016 is in de Koninklijke Porceleyne Fles te Delft het eerste exemplaar uitgereikt van de Atlas aan de Schie. In dit rijk geïllustreerde boek op kloek formaat wordt 2.500 jaar geschiedenis van het Schie-gebied tussen Delft, Rotterdam en Schiedam besproken en geanalyseerd.

In Nederland, vooral in West-Nederland, is menselijk ingrijpen in de natuur zo langdurig en ingrijpend geweest dat het landschap zelf een eigen historisch verhaal vertelt. De Schie, eigenlijk de Schieën, tussen Delft, Schiedam en Rotterdam, is zo’n gebied.

De Schie kent een begin als veenriviertje in de vroege Middeleeuwen. Het werd een afwateringskanaal tijdens grootschalige ontginningen, een vaarverbinding tussen de opkomende steden in de Gouden Eeuw, een trekvaartroute en een voorname vaarweg voor de binnenvaart. Het omringende landschap veranderde al die eeuwen mee, evenals de instanties die zich zeggenschap over het gebied toeëigenden.

De Atlas van de Schie vertelt met oude én nieuwe kaarten het verhaal hoe een kanaaltje in het nog praktisch onbevolkte Holland een vaarweg werd in het sterkst verstedelijkte deel van Nederland. Al 2.500 jaar werkt en sleutelt men aan dit water en zijn oevers en zal dat blijven doen. Het is nooit af.

De Atlas aan de Schie is een coproductie van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het boek is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de RCE. Het boek, uitgegeven door Uitgeverij THOTH kost 29,90 euro tot 24 februari (daarna 39,90 euro)