Ga naar de inhoud

ArcheoHotspots zelfstandig verder als stichting

Met de oprichting van de Stichting ArcheoHotspots, op donderdag 23 augustus, wordt de groei van de afgelopen jaren bezegeld met een belangrijke stap naar een onafhankelijke organisatie.

Streven is de betrokkenheid van het publiek bij archeologie en erfgoed te vergroten. Dat doet de stichting o.a. door het openen van lokale ArcheoHotspots waar vrijwilligers en bezoekers meehelpen met de uitwerking van archeologisch onderzoek.

Prijswinnend concept

 De ArcheoHotspots zijn in 2014 van de grond getild onder de vleugels van het Allard Pierson Museum met als doel archeologie dichter bij het publiek te brengen. De afgelopen jaren zijn ze uitgegroeid tot een prijswinnend concept. In oktober worden de tiende en elfde ArcheoHotspot van Nederland feestelijk geopend.

ArcheoHotspots zijn ondergebracht bij lokale erfgoedinstellingen of musea en verbinden archeologen, vrijwilligers en publiek bij archeologisch onderzoek, het uitwerkingsproces en de participatie in de resultaten daarvan. Nieuw is dat de laatste jaren ook Pop-up ArcheoHotspots zijn geopend, o.a. om het publiek te betrekken bij en te informeren over bijzondere opgravingen. Daarnaast geeft de stichting sturing en advies aan instellingen waar hotspots zijn ondergebracht.

Duurzame basis

Via de stichting kan het initiatief volgens betrokkenen makkelijker worden ondersteund en krijgt het concept ArcheoHotspots een duurzame basis voor de toekomst. Bestuursleden zijn Wim Hupperetz, Riemer Knoop en Gajus Scheltema. Bedoeling is het bestuur in de nabije toekomst uit te breiden met nieuwe leden.

Foto: De oprichting van de stichting ArcheoHotspots in beeld. V.l.n.r. notaris Barren, Wim Hupperetz, Riemer Knoop en Gajus Scheltema.