Ga naar de inhoud

Archeologische vondsten Noord/Zuidlijn in vitrines station Rokin

Archeologische vondsten Noord/Zuidlijn in vitrines station Rokin

Tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn zijn circa 700.000 archeologische vondsten opgegraven door stadsarcheoloog Jerzy Gawronski en zijn team, de grootste opgraving die Amsterdam ooit gekend heeft.

De afgelopen jaren hebben zij samen met kunstenaar Daniel Dewar zo’n 10.000 vondsten geselecteerd die straks in grote glazen vitrines tussen de roltrappen aan beide kanten van metrostation Rokin te zien zijn. De vitrines worden op 8 maart onthuld.

Indeling

De voorwerpen zijn niet zomaar in de vitrines aangebracht, over de volgorde is goed nagedacht en veel gediscussieerd. Ook het kiezen van de voorwerpen ging niet zonder slag of stoot.

Dat gebeurde in nauwe samenwerking met Daniel Dewar, de kunstenaar die samen met zijn kunstpartner het kunstwerk maakt voor het perron van station Rokin en ook nauw betrokken is bij de uitvoering van de archeologische vitrines.

Leuk proces

Archeoloog Gawronski spreekt van ‘een leuk proces waar we eigenlijk de hele tijd aanpassingen maakten’.

“We hebben gekozen voor een indeling, die een nieuwe kijk geeft op de geschiedenis, naar 10 stedelijke thema’s. Tegelijkertijd is het een visueel spannende presentatie die een indruk geeft van de enorme hoeveelheid overblijfselen die in de bodem van de Amstel waren weggezonken en die uitnodigen tot een nieuwe beleving van archeologie”.

Indringend verhaal

Zo vertellen de bijzondere voorwerpen in de vitrines volgens hem een indringend verhaal over de geschiedenis van Amsterdam; een archeologisch museum toegankelijk met een OV-kaartje.

Foto: Bovenaanzicht van een deel van de – nu nog niet verlichte – vitrine aan de zuidkant van station Rokin (foto Jorrit ’t Hoen).