Gijs Van Vaerenbergh ontwerpt objecten voor Park Huis Doorn

Gijs Van Vaerenbergh gaat drie objecten ontwerpen voor het historische park rond Huis Doorn. Het bureau won de prijsvraag die het Rijksvastgoedbedrijf uitschreef voor het toevoegen van nieuwe tuinelementen. Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade maakte de naam van de winnaar op maandag 8 oktober bekend.

Het Rijksvastgoedbedrijf renoveert het park van rijksmonument Huis Doorn om het zijn cultuurhistorische betekenis terug te geven. De aanpak omvat de aanpassing van het stelsel van lanen, bosvakken en zichtlijnen op open ruimtes en gebouwen.

Prijsvraag

De prijsvraag was uitgeschreven voor eigentijdse objecten die niet in het definitief ontwerp van de renovatie waren opgenomen: een voetbrug, een folly en een door de ontwerper zelf te bepalen aanvulling op het park.

De jury kwam tot een unaniem besluit en koos uit de vijf inzendingen voor één winnaar, vanwege de samenhang tussen de elementen en de kwaliteit van de voorstellen.

Romantische idylle

De objecten die het duo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh voorstelt, worden gekenmerkt door een verwijzing naar de romantische idylle en stellen eigentijdse interpretaties van ruïnes voor. De ontwerpen voor de loopbrug, de folly en een doolhof zijn steeds anders, maar tonen sterke verwantschap, valt te lezen in het juryrapport.

De jury vindt het positief dat zowel dichtbij het huis als verderop in het park een object wordt voorgesteld dat de bezoeker uitdaagt verder te kijken: “Het doolhof in de achterweide is een aantrekkelijke toevoeging voor nieuw publiek. De gekozen locatie maakt het zuidelijk deel van het park tot een nieuwe bestemming”.

 Expositie

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat nu met de winnaar in gesprek over vervolg en verwezenlijking. Binnenkort worden de vijf inzendingen tentoongesteld in het poortgebouw van Park Huis Doorn.

Zie ook www.rijksvastgoedbedrijf.nl/huisdoorn