Ga naar de inhoud

Groene monumenten luiden de noodklok

luchtfoto-middachten

Een aantal eeuwenoude historische kasteeltuinen in Nederland verkeert in financiële nood. Dit omdat 25 landgoederen en buitenplaatsen hun onderhoudssubsidie voor zes jaar mislopen, onder meer als gevolg van een te beperkt budget in het kader van de zogenoemde Groene SIM (Subsidieregeling Instandhouding Monumenten).

Kasteel Amerongen, Bingerden, Middachten, de Wildenborch en Zuylestein trekken daarover in een brief aan de vaste Kamercommissie van OCW aan de bel met het verzoek een oplossing te vinden voor deze ‘ernstige aantasting van ons cultureel erfgoed’.

Handen ineen

De vijf kastelen/landgoederen doen samen een uiterste poging het tij te keren. De situatie is huns inziens extra zorgelijk, omdat volgens een in hun ogen discutabel voorrangssysteem sommige landgoederen voorrang hebben op andere, waardoor er nog minder overblijft voor de overige groen erfgoed monumenten.

“Consequentie is dat een aantal landgoederen al in 2017 niet meer in staat zal zijn het, vaak gedurende eeuwen opgebouwde, erfgoed adequaat te onderhouden”, aldus de vijf in hun brief aan de Kamercommissie.

Budgettair neutrale oplossing

Kasteel Amerongen, Bingerden, Middachten, de Wildenborch en Zuylestein suggereren de kamerleden het probleem budgettair neutraal op te lossen.

Dat zou naar hun mening kunnen, omdat de subsidiepot voor gebouwde monumenten dit jaar een overschot kent, dat deels wordt besteed aan de Eusebiuskerk in Arnhem, de Dom in Utrecht en de aardbevingsschade in Groningen.

“Kennelijk kan het overgebleven budget op een andere manier aan monumenten ten goede komen”, constateren de briefschrijvers. “Het restant kan worden aangewend om de nood te lenigen voor groene monumenten. ‘Groen groeit door’: er kan niet ongestraft bezuinigd worden op dit groene kapitaal, waar honderdduizenden Nederlanders dagelijks van genieten”.

Foto: Middachten vanuit de lucht (foto Ad van Beurden Fotografie, Velp).