Ga naar de inhoud

Nationale Archeologiedagen in Amsterdam op 4 plekken

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017 doet Amsterdam mee aan de derde editie van de Nationale Archeologiedagen. Dat weekeinde kan een breed publiek op diverse plekken in Nederland kennis maken met alle aspecten, die de vaderlandse archeologie zo leuk maken.

Het evenement trok vorig jaar landelijk ruim 35.000 bezoekers, verdeeld over meer dan 200 activiteiten op liefst 135 locaties.

In Amsterdam valt dit jaar op vier plekken te ontdekken, wat het werk van een archeoloog inhoudt. Voor elke leeftijd is wel iets interessants te doen of te bekijken.

Werkplaats

Op het Marineterrein houdt Monumenten en Archeologie (MenA) open huis in en rond de werkplaats. Daar kunnen bijvoorbeeld vondsten worden gewassen, gesorteerd en in elkaar geplakt en vertellen archeologen van de gemeente over het verhaal achter de scherven. Gedeeltes van de werkplaats zijn te bekijken. Ook is een film te zien over opgravingen tijdens de werkzaamheden voor de Noord-Zuidlijn.

Op zaterdag 14 oktober om 16.00 uur verhaalt stadsarcheoloog Jerzy Gawronski in de Commandantswoning op het Marineterrein aan de hand van archeologische vondsten over hoe vroeger in Amsterdam bier werd verkocht en gedronken. Getoond worden vondsten uit een herberg en ook resten van een oven van een oude bierbrouwerij.

Als havenstad had Amsterdam een speciale groep brouwers die bier voor schepen maakte. Er worden verschillende voorbeelden gegeven van de soorten en brouwers van dit scheepsbier, dat de wereldzeeën over ging.

Kleinere vondsten

Dat er ook kleinere vondsten zijn, uiteenlopend van visgraatjes en zaden tot kralen en spelden en wat die vertellen, kan worden ontdekt in de Pop-up-ArcheoHotspot in museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Daar zijn vondsten te bekijken uit de beerput die door MenA is opgegraven bij de verbouwing van het museum. Archeoloog Ranjith Jayasena van MenA vertelt erover op beide dagen om 12.00 uur en laat een en ander zien. Voedselresten en honderden gebruiksvoorwerpen van keramiek, glas, metaal en hout uit de periode 1675-1750 geven een tastbaar beeld van het dagelijks leven van de bewoners en gebruikers van het pand. Dat was een gemêleerd gezelschap kerkgangers op zolder en publiek van het bierhuis van de familie Van der Meulen op de begane grond, tot de pastoor met zijn twee zusters.

ArcheoHotspot

In het Allard Piersonmuseum is de ArcheoHotspot te vinden. Bezoekers wanen zich een dag archeoloog en onderzoeken een beerput van het Waterlooplein.

Marijn Stolk verzorgt een voordracht over haar onderzoek naar identiteit rond Vlooienburg (het Waterlooplein) en in het Digital Museum Lab laten ze een voorbeeld zien hoe Virtual Reality  toegepast kan worden in de context van een archeologie museum. Wat als 4.000 jaar oude objecten in een virtuele wereld niet langer veilig achter glas hoeven te blijven staan?

In de Virtual Reality Cinema, ’s werelds eerste virtual reality bioscoop, waant eenieder zich Indiana Jones in allerlei archeologische VR belevingen uit binnen- en buitenland. Te zien is o.a. Reliving the Past, een VR-installatie die de mogelijkheid geeft weer door het Mosul Museum te lopen. Dat was het nationaal historisch museum van Bagdad, dat in 2014 werd binnengevallen door IS. Daarbij zijn duizenden eeuwenoude archeologische artefacten aan gruzelementen geslagen.

Lopen/fietsen

Het is goed mogelijk van de ene naar de andere locatie te lopen of te fietsen. Onderweg is met een app te zien op welke plekken opgravingen zijn gedaan en waar Amsterdamse brouwerijen waren te vinden tussen 1600 en 1800.

Waar

Op 14 en 15 oktober tussen 10.00 uur en 17.00 uur kan iedereen terecht bij:

– de werkplaats van Monumenten en Archeologie op het Marineterrein, Kattenburgerstraat 5;

– het  Allard Piersonmuseum, Oude Turfmarkt 127 en 129;

– museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Oudezijds Voorburgwal 38-40;

– VR Cinema, Oosterdokskade 5.

Bijna alle onderdelen van het programma zijn gratis. De VR Cinema heeft een gereduceerd tarief.