Ga naar de inhoud

Pilots archeologische verwachtingskaarten

Op initiatief van de sector is een handleiding gemaakt om archeologische waarden- en verwachtingskaarten op te stellen die geschikt zijn voor omgevingsvisies en omgevingsplannen. Om die aan de praktijk te toetsen, zijn de initiatiefnemers op zoek naar gemeenten die hun archeologie in kaart willen brengen.

Gemeenten gaan met de komst van de Omgevingswet aan de slag met omgevingsvisies en – plannen. Daar komt ook cultureel erfgoed bij aan bod, met archeologie als belangrijk onderdeel. Als gemeente is het daarom van belang te weten op welke plaatsen sprake is van archeologische waarden en die in kaart te brengen.

In de Omgevingswet is opgenomen dat archeologische verwachtingen goed moeten zijn onderbouwd. Ter ondersteuning hebben zeven archeologische bedrijven, het Convent van Gemeentelijke Archeologen en de Vrije Universiteit daartoe een handleiding gemaakt. Het project wordt door ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het ministerie van OCW.

Drie pilots

Om het document aan de praktijk te toetsen, zijn de initiatiefnemers op zoek naar gemeenten om op basis van de handleiding een archeologische waarden- en verwachtingskaart op te stellen.

Elke gemeente kan zich hiervoor aanmelden. Uit de aanmeldingen worden drie pilotgemeenten geselecteerd. Om in aanmerking te komen voor het project is een (maximale) bijdrage uit het gemeentelijke budget nodig van 15.000 euro (excl. btw). Dit bedrag wordt vanuit het projectbudget verdubbeld.

Twee samenwerkende archeologische bedrijven gaan vervolgens voor de betreffende gemeente aan de slag om een archeologische waarden en verwachtingenkaart op te stellen, plus een bijbehorend rapport.

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk 1 oktober door een mail te sturen naar projectleider Jan Breimer: info@a-is-m.nl

Foto: Geul in het Marïenbosch bij Nijmegen, restant van een Romeins aquaduct.