Ga naar de inhoud

Rijksvastgoedbedrijf begint sanering bodem Langenboomse bossen

In de bossen van Langenboom gaat het Rijksvastgoedbedrijf op twee voormalige schietbanen van Defensie (gemeente Mill en Sint Hubert) de bodem saneren. Dat duurt circa een maand, van 22 januari tot eind februari.

Tijdens de werkzaamheden is een deel van het bosgebied minder toegankelijk voor wandelaars. Daarna wordt het terrein teruggegeven aan de natuur.

Loodverontreiniging

Natuurgebied de Langenboomse bossen is eigendom van Natuurmonumenten. Het te saneren terrein, gelegen aan de Schietbaanweg, is decennialang door Defensie gebruikt voor schietoefeningen.

De munitie is eerder verwijderd, maar er is verontreiniging met lood achtergebleven. Dat vormt weliswaar geen gevaar voor wandelaars, maar om een gezonde natuur te krijgen ligt er plaatselijk te veel lood.

Kogelvangers

Nu de natuur in winterrust is, wordt de verontreinigde grond ten dele afgegraven. Niet alles, want dat zou te veel schade aan de natuur veroorzaken.

Uitsluitend waar de verontreiniging te ernstig is en er risico’s voor de natuur zijn, vindt sanering plaats. Dat is vooral bij de voormalige kogelvangers op de oude schietbanen. Na sanering is naar verwachting voldoende lood verwijderd om de natuur haar gang te laten gaan. Om het lood te kunnen verwijderen moeten echter bomen worden verwijderd. Dat past in het doel van Natuurmonumenten om van het bos een opener en gevarieerder bos te maken door open plekken te creëren, waarbij heide ook een kans krijgt.

Geschiedenis

In 1939 is het gebied in gebruik genomen als militair terrein voor schietoefeningen tot aan 1979. Schietbaan 1 was een 25 meter mitrailleurbaan, schietbaan 4 een 100 meter geweerpoortbaan.

Na 1979 is schietbaan 4 gebruikt door een kleiduivenschietvereniging. Vandaag de dag wordt er niet meer geschoten. De schietbanen 2 en 3 zijn niet verontreinigd.