Ga naar de inhoud

Stelling van Amsterdam heeft eigen herdenkingsmunt

De Stelling van Amsterdam heeft haar eigen herdenkingsmunt gekregen. De ceremoniële Eerste Slag werd verricht door Ronald Plasterk, oud-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die op donderdag 7 december met tientallen genodigden weer en wind had getrotseerd om het forteiland Pampus in het IJmeer per veerboot te bereiken.

In het voormalige waterbassin van fort Pampus was het driemaal scheepsrecht, alvorens de nieuwe munt een feit was.

De munt, ontworpen door Kianoosh Motallebi, is bedoeld om de Stelling van Amsterdam te markeren als een van de werelderfgoedsites van Nederland. Op de munten prijkt Fort Ossenmarkt. Rond de beeltenis van dit fort uit Weesp staan de namen van de andere forten.

Tientje en Vijfje

De munt, met op de ene kant een afbeelding van de stelling en op de andere koning Willem-Alexander, is de zesde in de serie UNESCO Nederlands Werelderfgoed herdenkingsmunten die uitgegeven wordt door de Koninklijke Nederlandse Munt.

De oplage van het gouden Stelling van Amsterdam Tientje 2017 is gelimiteerd met slechts 1.000 stuks. De aanschafwaarde ervan beloopt 389,95 euro. De prijs van de verschillende Stelling van Amsterdam Vijfjes varieert van 49,95 euro tot 5 euro.

De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914, telt 46 forten en batterijen en diverse dijken en sluizen. Het is sinds 1996 een van de tien UNESCO werelderfgoederen in Nederland. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor behoud van dit werelderfgoed.

Volgens gedeputeerde Joke Geldhof, aanwezig bij de Eerste Slag, ligt de stelling als een grote groene ring van natuur en rust verscholen in de metropoolregio Amsterdam. Zij vindt het belangrijk dat ook toekomstige generaties de bijzondere geschiedenis van de forten en historische verdedigingslinies leren kennen. Daartoe moeten de forten meegaan met de tijd, zonder afbreuk te doen aan het historisch aspect.

Reden waarom de afgelopen jaren steeds meer forten een nieuwe functie hebben gekregen. Nog enkele forten hebben naar het oordeel van de gedeputeerde de potentie een nieuwe functie te krijgen en zo toegankelijk te worden voor publiek.

Bezoekerscentrum

Het eiland Pampus is voor velen het bekendste onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fungeert tevens als bezoekerscentrum. Net als alle andere relevante objecten van de stelling geniet het monumentenstatus en staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De munt is online te bestellen via https://www.knm.nl/stelling-van-amsterdam-vijfje/nl/page/2328/

Foto: Kianoosh Motallebi voor een afbeelding van de door hem ontworpen herdenkingsmunt voor de Stelling van Amsterdam (foto Rien de Jager).