Ga naar de inhoud

Wetsvoorstel invoeringswet Omgevingswet belangrijk voor erfgoedzorg

Het kabinet Rutte III heeft ingestemd met het wetsvoorstel Invoeringswet Omgevingswet, dat vervolgens ter behandeling is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Ook zei de ministerraad ‘ja’ tegen vier Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) die uitvoering geven aan de Omgevingswet, af te drukken in het Staatsblad. De publicatie vindt naar verwachting in de loop van juli plaats.

Met de aanbieding van het wetsvoorstel Invoeringswet Omgevingswet en publicatie van de vier AMvB’s is weer een belangrijke stap gezet op weg naar invoering van de Omgevingswet. Het werk voor de inwerkingtreding op 1 januari 2021 loopt daarmee op schema.

Cultureel erfgoed

De Omgevingswet, al in 2016 aangenomen door het parlement, is ook van groot belang voor de erfgoedzorg, want zij geeft regels voor de omgang met cultureel erfgoed in de fysieke leefomgeving.

De Invoeringswet Omgevingswet – de naam zegt het al – regelt de invoering van de Omgevingswet, wijzigt de wet of vult deze op onderdelen aan. Ook regelt zij overgangsrecht van huidig naar nieuw recht en de intrekking van een groot aantal bestaande wetten.

Zo vult de Invoeringswet onder meer de Omgevingswet aan met bepalingen over beboeten of bestraffen van handelingen die in strijd zijn met de Omgevingswet en met regels voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), het digitale loket dat de uitvoering van de Omgevingswet ondersteunt.

Waar het gaat om overgangsrecht, bevat de Invoeringswet bijvoorbeeld bepalingen die betrekking hebben op de omzetting van gemeentelijke en provinciale monumenten naar het nieuwe stelsel.

AMvB’s en erfgoedzorg

De vier AMvB’s bevatten de uitvoeringsregels van de Omgevingswet. Bij ieder besluit staat wat dit betekent voor de erfgoedzorg.

  • Het Omgevingsbesluit bevat algemene en procedurele regels voor burgers, bedrijven en overheden. Zo bepaalt dit besluit wie het bevoegd gezag is en wie adviseert bij een omgevingsvergunning voor een rijksmonumentenactiviteit;
  • Het Besluit kwaliteit leefomgeving stelt inhoudelijke normen aan het handelen van bestuursorganen. Het bevat bijvoorbeeld instructieregels voor gemeenten om bij het vaststellen van omgevingsplannen rekening te houden met cultureel erfgoed, waaronder bekende en aantoonbaar te verwachten archeologische monumenten;
  • Het Besluit activiteiten leefomgeving stelt algemene, rechtstreeks werkende regels aan activiteiten in de leefomgeving, gericht op iedereen die ze uitvoert. Opgenomen zijn bepalingen met betrekking tot cultureel erfgoed, zoals een verbod om rijksmonumenten te beschadigen of te vernielen, maar ook een regeling van wat vergunningvrije rijksmonumentenactiviteiten zijn;
  • Het Besluit bouwwerken leefomgeving tenslotte stelt algemene, rechtstreeks werkende regels aan bouwwerk-gerelateerde activiteiten in de leefomgeving, gericht op iedereen die ze uitvoert. Als het gaat om erfgoed, biedt dit besluit de mogelijkheid bij het bouwen aan, op of in monumenten in het belang van de monumentale waarden af te wijken van (bouw)technische eisen.

Zie verder https://www.omgevingswetportaal.nl/

Foto: IJsselmeerdijk Flevoland (foto Siebe Swart).