Ga naar de inhoud

Oorlogsverhalen rond landgoederen en buitenplaatsen verfilmd

sloop-leeuwenhorst

De Tweede Wereldoorlog heeft op tal van landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland sporen nagelaten. Soms tastbare overblijfselen, zoals bunkers of sporen van vernieling, maar vaker gebeurtenissen die voor altijd in het geheugen van (oud)bewoners en omwonenden staan gegrift.

Twaalf bijzondere en soms ook ontroerende verhalen over onderduikers, vluchtelingen, vorderingen en afbraak zijn door het Erfgoedhuis Zuid-Holland op beeld vastgelegd en nu online te bekijken op www.geschiedenisvanzuidholland.nl

Bunkers, bomen en afbraak

Aan de twaalf korte films is meegewerkt door (oud)bewoners van de landgoederen, maar ook door oud-buurtbewoners, vrijwilligers en andere betrokkenen.

De verhalen lopen uiteen van de commandobunker die Seyss-Inquart liet bouwen op landgoed Clingendael tot de boom bij kasteel Oud-Poelgeest waar Canadese soldaten hun sporen nalieten.

Opmerkelijk zijn ook de verhalen van oud-bewoners en hun verwanten. Zo werd de Wassenaarse villa De Wiltzangk – eigendom van de joodse familie Van den Bergh – door de nazi’s in beslag genomen en werd Groot-Leeuwenhorst in Noordwijkerhout afgebroken voor de aanleg van de Atlantikwall.

Tien landgoederen

Er is gefilmd op tien landgoederen: Ockenburgh (Den Haag), Overvoorde (Rijswijk), Dorrepaal (Leidschendam), Clingendael, Oud Wassenaar en de Wiltzangk (Wassenaar), Oud-Poelgeest (Oegstgeest), Oostergeest en Huys te Warmont (Warmond) en Klein-Leeuwenhorst (Noordwijkerhout).

Het project is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland, het Themafonds Erfgoedlijn Landgoederenzone van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818 en het VSB Fonds.

 Foto: Het huis Groot Leeuwenhorst in Noordwijkerhout moest worden gesloopt vanwege de aanleg van de Atlantikwall (foto familie Van den Bosch – Van Heeckeren van Brandsenburg).