1.000e wrak op website MaSS

Nederland heeft een bijzonder maritiem verleden. In binnen- en buitenlandse wateren liggen in totaal ruim 1.500 scheepwrakken die we nog altijd als ons eigendom beschouwen.

Het maritieme erfgoed is zó kenmerkend voor onze cultuur en geschiedenis, dat we het willen beschermen en onderzoeken opdat het bewaard blijft voor huidige en toekomstige generaties. Daar zorgt het Programma Maritiem Erfgoed Internationaal van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voor, samen met haar partners.

Alle gegevens over de Nederlandse scheepswrakken worden in een database verzameld en zichtbaar gemaakt op de website Maritime Stepping Stones (MaSS).

De Gouden Leeuw

Dinsdag 2 juni is het 1.000e wrak op MaSS geplaatst. Gekozen is voor de Gouden Leeuw, het eerste schip waar de latere beroemde admiraal Witte de With op voer als 17-jarige. Het schip was drie jaar onderweg waarin het veel spannends beleefde, waaronder de inname van Batavia in Indonesië.

Lees het verhaal op MaSS – De Gouden Leeuw.

Site boordevol verhalen

MaSS staat boordevol verhalen. Niet alleen over de glorie, maar ook over de donkere kanten van onze maritieme geschiedenis.

De website belicht naast scheepswrakken van Nederlandse herkomst ander (Nederlands) maritiem erfgoed, zoals havens, kades, bruggen, gezonken steden, dorpen en prehistorische vindplaatsen. Ideaal voor onderzoek, schoolopdrachten of gewoon om vanuit interesse te bezoeken.

Iedereen kan zich bovendien op MaSS registreren om zelf maritiem erfgoed toe te voegen, aanpassingen te doen, afbeeldingen toe te voegen of mee te discussiëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.