Ga naar de inhoud

16 inzendingen voor Jong MonumentenTalent

Voor de prijs Jong Monumenten Talent 2017 komen 16 jongeren in de erfgoedsector in aanmerking. Tot 18 oktober konden organisaties hun monumententalent voordragen. Alle 16 inzendingen komen – op grond van hun kwaliteiten – op de shortlist. Woensdag 1 november worden de drie genomineerden bekendgemaakt.

De voorgedragen monumentenprofessionals variëren in leeftijd van 21 tot 32 jaar en komen uit alle hoeken van het erfgoedveld. Van projectleider tot architect, van programma coördinator tot restauratiespecialist en van marketeer tot maker van historische 3D-modellen.

9 november

De bekendmaking en uitreiking van de Jong MonumentenTalent-prijs vindt plaats op 9 november tijdens het Nationaal Monumentencongres in Leeuwarden. Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland, is dagvoorzitter. Thema: de kracht van communities.

Een belangrijk onderdeel is Erfgoed Telt. Tijdens het plenaire deel worden aanwezigen actief betrokken bij pitches en stellingen over het erfgoedprogramma. Daarnaast presenteren scholieren van Kidsmindz hun advies op de vraag: hoe kan Erfgoed Telt ervoor zorgen dat jongeren betrokken worden bij behoud van monumenten? Ook gedurende daarop volgende deelsessies is Erfgoed Telt vertegenwoordigd.

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs MonumentenTalent voor jonge monumentenprofessionals bestaat uit een persoonlijk ontwikkelingstraject, aangeboden door het Mondriaan Fonds.

De award is in 2014 ingesteld door minister Jet Bussemaker (OCW) om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren.
De jury bestaat uit Susan Lammers (directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, voorzitter), Thies Koggel (tuinmedewerker Landgoed de Wiersse en winnaar MonumentenTalent 2016), Flip van de Burgt (voorzitter Vakgroep Restauratie), Christian Ernsten (docent Reinwardt Academie en adviseur Mondriaan Fonds) en Joks Janssen (hoogleraar ruimtelijke ordening en erfgoed Wageningen Universiteit).

Nationaal Monumentencongres

Het Nationaal Monumentencongres is een initiatief van de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM), het Nationaal Restauratiefonds, herbestemmingsspecialist BOEi en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het congres heeft de ambitie mensen en organisaties die actief zijn bij beheer en herbestemming van monumenten jaarlijks samen te brengen.

Foto: Thies Koggel, tuinmedewerker Landgoed de Wiersse, is MonumentenTalent 2016.