Ga naar de inhoud

300 miljoen extra voor culturele sector

Het kabinet Rutte III stelt 300 miljoen euro extra beschikbaar voor de cultuur. Daarmee worden instellingen die in de sector van vitaal belang zijn door de financieel zware eerste maanden van de coronacrisis geholpen.

Het geld stelt de instellingen ook in staat te investeren in het komende seizoen. Zo houdt het landsbestuur naar eigen zeggen het Nederlandse artistieke product in stand. Ook kan door deze aanvullende ondersteuning de werkgelegenheid in de sector zoveel mogelijk behouden blijven.

Verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) zegt blij te zijn met het extra geld. “Want cultuur doet ertoe. Juist in deze tijd van crisis blijkt hoe belangrijk kunst is: om troost, afleiding en hoop te bieden. Ook het kabinet is daarvan doordrongen. Reden waarom het extra geld beschikbaar stelt boven op de generieke maatregelen”.

Aanvullend

De nu vrijgemaakte 300 miljoen euro zijn aanvullend op de eerdere maatregelen.

“Dit pakket heeft vooral als doel instellingen te steunen die essentieel zijn voor de sector als geheel”, aldus Van Engelshoven. “Door deze cruciale culturele organisaties nu te steunen, kunnen zij er na de crisis voor zorgen dat de opdrachtenstroom, ook richting zzp’ers, weer op gang komt”.

De bewindsvrouw wil zo snel mogelijk beginnen met de uitvoering van de maatregelen.

Vier onderdelen

De 300 miljoen euro extra is opgebouwd uit vier onderdelen. In de eerste plaats wordt geld ingezet voor het ophogen van subsidies aan instellingen in de culturele basisinfrastructuur en voor instellingen en festivals die meerjarig worden ondersteund door de zes rijkscultuurfondsen.

Voor het verhogen van bestaande leenfaciliteiten bij het Nationaal Restauratiefonds voor rijksmonumenten trekt het kabinet eveneens geld uit. Ten derde krijgen de zes rijkscultuurfondsen budget voor ondersteuning van cruciale instellingen in de keten die vooral in regio’s en steden de culturele infrastructuur dragen, zoals belangrijke gemeentelijke en provinciale musea, (pop-)podia en filmtheaters.

Het vierde onderdeel zorgt ervoor dat de leenfaciliteiten bij Cultuur+Ondernemen worden verhoogd. Cruciale private partijen zoals vrije theaterproducenten, commerciële festivals en kunstgaleries, kunnen bij Cultuur+Ondernemen terecht. Voorwaarde om in aanmerking te komen is dat voor hen de generieke maatregelen maximaal zijn benut.

Eerdere steunmaatregelen

Los van de aanvullende ondersteuning deelt de culturele sector mee in het algemene maatregelenpakket dat het kabinet Rutte III medio maart heeft genomen.

Daarbij gaat het onder meer om werktijdverkorting voor werknemers, extra ondersteuning voor zzp’ers en belastingmaatregelen. Daarboven is eind maart een coulancepakket voor de culturele sector tot stand gebracht. Dat pakket regelt onder meer dat de huur van rijksgesubsidieerde musea wordt opgeschort, subsidies blijven doorlopen en worden vooruitbetaald.

Minister Van Engelshoven is verheugd dat daarnaast een voucherregeling is opgetuigd waardoor geld voor toegangskaartjes zoveel mogelijk in de sector blijft.

Foto: Vereeniging Nijmegen na restauratie (foto Petra Appelhof).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.