Ga naar de inhoud

Films over succesvolle archeologie in gemeenten

succesvolle archeologie

Sinds vrijdag 11 december staat een gefilmd drieluik online waarin ervaringsdeskundigen vertellen over de manier waarop zij archeologieprojecten in hun gemeente hebben vormgegeven. Andere gemeenten kunnen hiermee ideeën opdoen voor hun eigen archeologiebeleid en daar draagvlak voor vinden bij hun bestuur.

Gemeenten zijn in Nederland als eerste verantwoordelijk voor archeologie. Bij de zorg voor dit erfgoed, dat zich voornamelijk in de bodem bevindt, komt veel kijken.

De drie films, geïnitieerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), hebben als thema Onbekend maakt onbemind, Investering en rendement en Pak je kans. Aan de hand van aansprekende archeologieprojecten zijn mensen geïnterviewd die daarin een actieve (hoofd-) rol hebben gespeeld. Zij vertellen over de kansen die archeologie biedt en de factoren die tot succes hebben geleid. Met deze voorbeelden richten zij zich op gemeenteambtenaren die betrokken zijn bij de uitvoering van archeologiebeleid en het draagvlak voor archeologie bij bestuurders en planontwikkelaars willen vergroten.

Gedecentraliseerd

Nederland kent een sterk gedecentraliseerd archeologisch stelsel. Dat betekent dat niet alleen rijk en provincies, maar vooral gemeenten een belangrijke rol spelen bij de bescherming van archeologisch erfgoed.

Wet- en regelgeving en overheidsbeleid zijn gericht op het behoud en beleefbaar maken van archeologisch erfgoed. De gemeenten zijn bevoegd en verantwoordelijk voor de archeologische monumentenzorg op hun grondgebied.

Verbeteracties

Het zogenoemde project Archeologie voor Gemeenten is onderdeel van het programma Verbeteracties Archeologie van de RCE. De rijksdienst voert in elf (deel-) projecten verbeteracties uit, om gemeenten te faciliteren in hun zorg voor archeologie, met het uiteindelijke doel archeologisch erfgoed in de bodem optimaal te beschermen en dat tegelijkertijd – voor zover mogelijk – beleefbaar te maken voor publiek.

De drie filmpjes zijn te bekijken op

http://archeologieinnederland.nl/succesvolle-gemeentelijke-archeologie-initiatieven