Ga naar de inhoud

Depot Rijtuigmuseum in Leek gaat op de schop

Het depot van het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek gaat op de schop. In plaats van veredelde opslagruimtes zijn er straks volwaardige zalen waarin een nieuw verhaal centraal staat, verklaart het Groningse museum dat in het depot werkt aan een interactieve en moderne presentatie. Begin 2025 moet de klus zijn geklaard.

De collectie van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord telt 245 rijtuigen, 70 sleden, vele miniaturen, tuigen en andere toebehoren. Deze schatkamer ondergaat komend jaar onder leiding van professionele tentoonstellingsmakers een metamorfose tot toegankelijke zalen.

Verhalen

Volgens gids Wim Wieringa zijn bezoekers tijdens rondleidingen vaak verbaasd over de bijzondere verhalen. “Niet alleen over de rijtuigen zelf, maar ook over hun gebruikers. Straks kunnen we nadere informatie geven over de collectie, met meer achtergrond”.

Directeur Geert Pruiksma beklemtoont, dat het museum bezoekers wil raken en vanuit dit perspectief wil laten nadenken over actuele onderwerpen. “Natuurlijk met onze gastheren en -dames, maar straks ook met indrukwekkend grote foto’s en film, doe-stations, digital storytelling en spellen rond onze (kunst)objecten”.

Exploded view

Zo denkt het museum er aan om een rijtuig tot de kleinste onderdelen uit elkaar te halen en te laten zweven in de lucht, een zogenoemd exploded view, waardoor bezoekers een indruk krijgen van de complexiteit van zo’n ‘simpele’ wagen.

Het depot ligt nu nog verstopt op het museumterrein, maar zal toegankelijker en zichtbaarder worden. Al met al gaat het om een totale make over om de verhalen van Nienoord beter te kunnen vertellen. “De nieuwe inrichting zuigt bezoekers mettertijd mee in de wondere wereld van het hippomobiel erfgoed”, is de overtuiging van Pruiksma en zijn team.

Partners

Museum Nienoord Vernieuwt! is mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van de provincie Groningen, de gemeente Westerkwartier, het Scholten Kammingafonds, het VSBfonds, de Stichting K.P. Boon, het Mondriaanfonds, het Cultuurfonds, de Gravin Van Bylandt Stichting, de Emmaplein Foundation, de Stichting Dijk-Weering Fonds, de Rabobank, de Stichting Steunfonds Rotary Club Roden-Leek, SOB Leek, de Stichting Beringer Hazewinkel en anonieme donateurs.

Foto: Arianne Iking.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.