Ga naar de inhoud

Kasteel Hof ter Linden spoedig in de steigers

Met de restauratie van kasteel Hof ter Linden in Edegem in de Belgische provincie Antwerpen wordt naar verwachting komend voorjaar een begin gemaakt. Na een openbare procedure trad de Stichting Kempens Landschap succesvol in gesprek met de lokale overheid om tot een beslissing te komen. Met het karwei is 5.087.286,20 euro gemoeid.

Sinds 2012 zijn het Kempens Landschap en de gemeente Edegem samen eigenaar van het kasteeldomein Hof ter Linden, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 14e eeuw. Het neoclassicistische kasteel en de koetshuizen zoals we ze vandaag kennen werden in de 18e eeuw gebouwd als adellijk buitenverblijf, een zogenoemd ‘hof van plaisantie’. Een 260 meter lange dreef, die het kasteel verbindt met de kerk van Edegem, is tevens de ingang tot het domein. Detail: Napoleon himself zou er ooit te gast zijn geweest.

Restauratieopdracht

“Na de aankoop ruim tien jaar geleden is er hard gewerkt om het domein verder te ontwikkelen”, zegt Edegems burgemeester Koen Metsu. “Dat heeft geleid tot de restauratie van twee koetshuizen, wandel- en fietspaden en de openstelling van het park voor publiek”.

Na de nodige vooronderzoeken is in 2018 een restauratiedossier ingediend voor het kasteel zelf. Dat resulteerde in de goedkeuring van een restauratiepremie van 2,4 miljoen euro. Met de indiening van de omgevingsvergunning in januari 2023 en publicatie van het aanbestedingsdossier door het Kempens Landschap, is de restauratie van het kasteel officieel in gang gezet.

Behoud cultureel erfgoed

“We kijken uit naar een succesvolle samenwerking en de verdere verwezenlijking van dit unieke erfgoedproject”, verklaart Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van het Kempens Landschap. “Dankzij de inzet van alle betrokken partijen kunnen we dit prachtige historische kasteel behouden en toegankelijk maken voor toekomstige generaties”.

Conclusie van Helsens collega Jan De Haes: “De restauratie van kasteel Hof ter Linden is een belangrijke stap in het behoud van ons cultureel erfgoed. We zijn verheugd dat dit project, dat vele jaren van planning en samenwerking heeft gevergd, nu de concrete fase van restauratie ingaat”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.