Ga naar de inhoud

Veel rijksmonumenten in NH krijgen opknapgeld

Noord-Holland heeft bijna 5,5 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 53 rijksmonumenten. Dit jaar krijgen onder andere Museum Stoomgemaal Halfweg (Haarlemmermeer), Grote Kerk Oosthuizen (Edam-Volendam) en Fort Kudelstaart (Aalsmeer) een deel van het beschikbare budget.

De vraag naar financiële bijdragen voor restauratieprojecten is groot. Dat blijkt uit de ruim 60 aanvragen die bij de provincie voor de periode 2024 zijn ingediend. De geldelijke steun is bedoeld voor rijksmonumenten zonder woonfunctie, zoals kerken, molens en industrieel erfgoed.

Religieus erfgoed

De 53 monumenten die subsidie ontvangen vallen voornamelijk onder religieus erfgoed. Zo draagt Noord-Holland bij aan het restaureren van de orgels van de Hervormde gemeente Bennebroek en de Hervormde gemeente ‘s-Graveland.

Ook zijn aanvragen voor het opknappen van kerkgebouwen gehonoreerd, onder andere de Grote Kerk Alkmaar, de Sint-Odulphuskerk in Assendelft en de Evangelisch Lutherse Kerk in Amsterdam. Daarnaast is geld beschikbaar gesteld voor musea, molens, een fort, een theater, een stoomgemaal, een stolboerderij en een Joods herinneringscentrum.

Rijksmonumenten van betekenis

Het provinciebestuur zegt het belangrijk te vinden dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De restauratie- en herbestemmingen dragen daar aan bij. De provincie voert de regie bij de verdeling van de gelden, waarvan de helft van het rijk afkomstig is.

Noord-Holland telt in totaal circa 14.000 rijksmonumenten, duizenden gemeentelijke monumenten en zo’n 500 provinciale monumenten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.