Ga naar de inhoud

Adellijk aardewerk in Museum Arnhem

Delfts Blauw

Vanaf 13 februari presenteert Museum Arnhem tot en met 22 mei met Adellijk aardewerk een van de belangrijkste collecties Delfts aardewerk van Nederland. Het betreft een selectie uit de verzameling van de Arnhemse baron Willem Frederik Karel van Verschuer (1845-1922).

Delfts aardewerk heeft lange tijd een stoffig imago gehad in Nederland, maar is vijftien jaar geleden aan een opmars begonnen en is inmiddels ‘hot’. Hedendaagse ontwerpers laten zich inspireren door de ambachtelijkheid, de decors en blauwwitte kleur.

Uitdaging

Het traditionele Delfts aardewerk vindt tegenwoordig minder aftrek. Was het vroeger vanzelfsprekend Delfts aardewerk in huis te hebben, jongere generaties zijn hierin veelal niet meer geïnteresseerd. Dat stelt musea met Delfts aardewerkcollecties voor de uitdaging dit bijzondere en hoogwaardige erfgoed blijvend onder de aandacht te brengen en het publiek te informeren en te enthousiasmeren.

Museum Arnhem beheert namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een belangrijke collectie Delfts aardewerk, nagelaten door Willem Frederik Karel van Verschuer.

De baron was een van de grootste oosters porselein en Delfts aardewerk verzamelaars van zijn tijd. Een van de speerpunten van zijn verzameling was de invloed van blauwwit oosters porselein op Delfts aardwerk. Daarbij was hij gefocust op decors. De hoeveelheid verschillende decors op zijn collectie borden en schotels is indrukwekkend.

Uitgebreide collectie

Van Verschuer had met 800 stuks een zeer uitgebreide collectie, maar de verzameling was minder bekend.

Conservator oude kunstnijverheid Kristin Duysters heeft de collectie van Museum Arnhem onderzocht en beschreven in de publicatie Vormen in Vuur. De volledige collectie Delfts Aardewerk is ook te bewonderen op www.delftsaardewerk.nl en www.collectiegelderland.nl.

Adellijk aardewerk is te zien op het orgelbalkon van Museum Arnhem. De tentoonstellingsvormgeving is van Lenneke Wispelwey. Adres: Utrechtseweg 87, Arnhem.

Foto: Een van een stel potten, Delft, 1690 – 1720 (foto Masha Bakker).