Ga naar de inhoud

45e Nationale Molendag op 13 en 14 mei

nationale molendag

nationale molendag

Nationale Molendag beleeft op zaterdag 13 en zondag 14 mei zijn 45e editie. Liefhebbers hebben dat weekeinde traditiegetrouw een uitgelezen kans een molen in de buurt van binnen te bekijken. Ruim 900 molens door het hele land draaien en/of malen; het overgrote deel zet bovendien de deuren open. Bezoekers zijn twee dagen lang welkom het stoere karakter van molen en molenaar van dichtbij te ervaren.

Veel mensen kennen de karakteristieke bouwwerken van een van de dagelijkse routes naar school, werk of familie en vrienden. Molens, aangedreven door wind en water, zijn immers beeldbepalend voor Nederland. Op Nationale Molendag kan eenieder ervan getuige zijn hoe een molen graan tot meel maalt of water uit de polder maalt.

Bijzondere activiteiten

Veel moleneigenaren, molenaars en vrijwilligers organiseren dit jaar extra activiteiten om het bezoek dubbel zo leuk te maken. Denk aan pannenkoeken en brood bakken, speurtochten, fiets- en wandelroutes, molen- en streekmarkten en tal van activiteiten voor kinderen.

Opmerkelijk zijn de verjaardagen van de molens. Molen De Zwaluw in Oudemolen (Drenthe) bijvoorbeeld, viert het 180-jarig bestaan of molen De Welvaart in Horn (Limburg), dit jaar 200 jaar oud. De Arend in Terheijden (Noord-Brabant) bestaat zelfs 275 jaar.

Geïnteresseerden hebben verder de unieke kans de herbouw van Molen van Berkhout in Egmond aan de Hoef (Noord-Holland) te bekijken. De kap ligt deze maand naast de molen. De Volksvriend in Gemert (Noord-Brabant) op haar beurt kan na 40 jaar stilstand eindelijk weer malen.

Kleurboekje en kleurwedstrijd

Voor de allerkleinsten ligt in elke opengestelde molen een gratis kleurboekje klaar, vol met mooie kleurplaten. Ook kunnen kinderen meedoen aan een kleurwedstrijd. Vereniging De Hollandsche Molen beloont de mooiste kleurplaat met een molenbezoek voor de hele schoolklas van de winnaar.

Organisatie

De Nationale Molendag wordt op touw gezet door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars. De dag is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag staat op molens.nl

Foto: Molen Van Jetten in Uden (foto Hub van Erve).