Ga naar de inhoud

5D reconstructies van Buitenplaats De Tempel

Buitenplaats De Tempel in Rotterdam pronkt al eeuwen als statig boegbeeld aan de Schie. In de loop van de tijd is er veel veranderd. Op de buitenplaats zelf, maar meer nog in de wereld eromheen. Om te laten zien hoe de aloude buitenplaats er in haar hoogtijdagen rond 1750 uitzag, hebben Natuurmonumenten en de Stichting Verborgen Stad een 5D-reconstructie gemaakt.

Tijdmachine

Nederland geniet een rijke geschiedenis. Buitenplaatsen en hun omgeving vertellen nog steeds veel over het ontstaan van het typerende cultuurlandschap.

Met de nieuwe wandelroute over Buitenplaats De Tempel wandel je langs drie verschillende punten waarvan een 5D reconstructie is gemaakt. Op die plekken scan je de QR-code en kun je 360° rondkijken in het verleden.

Of bekijk de plekken hier alvast in je browser:

De koppeling van virtuele ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) maakt de geschiedenis levensecht en toegankelijk. Het is een tijdmachine of soort Google Street View van het verleden, afgelopen jaren ontwikkeld door de Stichting Verborgen Stad.

Hoe werkt het? Download de gratis app Canals5D. Kijk hier voor de nieuwe wandelroute langs de 5D reconstructies. Onderweg kom je op drie plekken een QR-code tegen. Scan deze QR-code en kijk terplekke rond.

Vlucht vanuit stinkend Rotterdam

In de 17e eeuw ontwikkelde Rotterdam zich van een kleine vissershaven tot belangrijke havenstad. Het inwoneraantal ging van 1.300 naar 50.000. Met die groei werd de Maasstad een woonoord met walmende grachten, stank van visverwerking en zware turfdampen.

Volgens historisch onderzoeker Theo Pronk, werkzaam bij de Stichting Verborgen Stad, ontvluchtten nieuwe rijken daarom graag de smerige en drukke stad, vooral in de zomer als de stank het ergste was. “De Tempel was zo’n toevluchtsoord. Johan van der Hoeven, toenmalig burgemeester van Rotterdam, liet het zomerverblijf uitbouwen tot een waar lustoord”.

Een van de laatst bewaarde buitenplaatsen

Alleen al in de directe omgeving van De Tempel bevonden zich twaalf buitenplaatsen: luxe toevluchtsoorden. Nu behoren Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs tot de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Overschie.

Boswachter Cynthia Meulenkamp wijst erop, dat het park in beheer is bij Natuurmonumenten. “Samen met eigenaar de gemeente Rotterdam werken we de komende jaren aan herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en – net als waar de buitenplaats oorspronkelijk voor bedoeld was – waar je even de drukte van de stad kunt ontvluchten”.

Hoe werkt het?

Download de gratis app Canals5D. Wandel de route op De Tempel. Onderweg kom je op drie plekken een QR-code tegen. Scan deze en kijk terplekke rond. Je kunt gemakkelijk in- en uitzoomen. Tik op de blauwe symbolen voor meer achtergrondinformatie. Of ga naar www.canals5D.nl. Zoek op de kaart de ‘hotspots’ op Buitenplaats De Tempel.

Trekvaarten in kaart

De 5D reconstructies zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Stichting Verborgen Stad en de vereniging Natuurmonumenten, ondersteund door het Museum Overschie en dankzij een financiële bijdrage vanuit de Erfgoedlijn Trekvaarten van de provincie Zuid-Holland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.