Ga naar de inhoud

Openluchtmuseum zet 23.000 collectiestukken online

Ruim 23.000 collectieobjecten staan sinds kort online op de website van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Van elk object is een foto beschikbaar en een beschrijving over de herkomst en/of het gebruik.

Tot de verzameling van het Nederlands Openluchtmuseum behoren circa 170.000 voorwerpen, waaronder boerenwagens, woningtextiel, streekdracht en speelgoed. Daarnaast bezit het museum een uitgebreide documentaire collectie, waaronder boeken, tijdschriften, foto’s, films en dia’s.

Het museum verwerft al meer dan honderd jaar voorwerpen. Samen vormen zij het geheugen van het dagelijks leven. De objecten roepen emoties en reacties op en dagen uit tot het doen van nader onderzoek over gebruik en herkomst.

In depot

Een deel van de verzameling is te zien in het museumpark, maar een groot deel bevindt zich in depot, niet zichtbaar voor het grote publiek.

De online presentatie biedt iedereen nu de mogelijkheid ze toch te bekijken en te onderzoeken. De komende jaren zal het aantal gepresenteerde objecten naar verwachting alleen maar toenemen. Er is voor gekozen niet in een keer de hele collectie online te plaatsen. Dit omdat het museum het belangrijk vindt dat gegevens die gepresenteerd worden van tevoren gecontroleerd en bijgewerkt zijn én dat de gepresenteerde objecten voorzien zijn van goede foto’s.

Thema’s

Bijzonder is het gebruik van thema’s. Allerlei museumobjecten worden in een ‘minitentoonstelling’, in de vorm van een fotocollage gepresenteerd. Voorbeelden zijn Staphorst omstreeks 1960, Fietsvakantie in 1936, Mutsen, hoeden en petten, Geboorte en kraamtijd en Persoonlijke verzorging. Op het ogenblik staan 14 thema’s online.

Vanaf januari 2018 worden de0 thema’s op de museumwebsite uitgebreid en is het mogelijk foto’s van de collectie in hoge resolutie te downloaden. De collectie is vanaf nu te bekijken op www.openluchtmuseum.nl/collectie.

Foto: Paar gouden mutsenbellen, ​​​​Rijssen, 1906-1953.