Ga naar de inhoud

Aandacht voor religieuze interieurs

Het kerkbezoek in Nederland blijft afnemen en het aantal religieuzen vermindert snel. Daardoor moeten steeds meer kerken en kloosters de deuren sluiten. Bij verkoop of herbestemming van het gebouw is het soms al eeuwenoude interieur kind van de rekening. Zo gingen de afgelopen jaren veel interieurs verloren.

Vijf online publicaties van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werpen een nieuw licht op het bedreigde erfgoed.

De publicaties verschaffen inzicht in de stand van zaken rond verschillende soorten interieurs. Is iets uniek en dus zeer waardevol? Dan moeten we ons er hard voor maken om het te behouden.

Voornoemde publicaties beogen kerkelijke eigenaars, overheden en erfgoedprofessionals te helpen om samen de juiste keuzes over behoud voor de toekomst te maken.

In de schijnwerper

Zo vragen het Catharijneconvent en de RCE aandacht voor interieurs van kloosterkapellen en voor interieurs van Bossche Schoolkerken.

De afgelopen decennia hebben tientallen kloosters in Nederland hun deuren gesloten. Bij herbestemming tot bijvoorbeeld zorg- of studentenwoningen verliezen ook de kapellen hun religieuze functie.

De kerken van de Bossche School zijn uiterst strak van vormgeving en daarmee niet direct passend bij de algemene smaak. Dat heeft ertoe geleid dat veel Bossche Schoolinterieurs zijn ontmanteld. Slechts een handjevol resteert. De publicaties plaatsen de mooiste voorbeelden van intacte interieurs in de schijnwerper.

Al beschikbaar

Beschikbaar zijn studies naar navolgende onderwerpen:

  • Interieurs van kloosterkapellen;
  • Interieurs van Bossche Schoolkerken;
  • Interieurensembles in protestantse kerken;
  • Interieurs van kunstateliers van de neogotiek;
  • Interieurs van waterstaatskerken.

De publicaties zijn te vinden op de website van Museum Catharijneconvent onder ’advies voor kerken’.

Nieuw volgend jaar

Volgend jaar verschijnen:

  • Interieurs van schuil- en schuurkerken;
  • Kerkinterieurs met een profaan, nationaal verhaal;
  • Interieurs van post-’65-kerken;
  • Orgels als onderdeel van interieurensembles.

Voor 7 juli 2022 wordt een symposium voorbereid om daarmee de afronding van het project en de oplevering van negen publicaties te vieren.

Foto: Interieur van de Heilige Kruisvindingskerk in Odiliapeel (foto RCE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.