Ga naar de inhoud

Aanpak dienstwoningen Dongecentrale van start

Met de restauratie en herbestemming van de dienstwoningen van de voormalige Dongecentrale in Geertruidenberg (NB) is een begin gemaakt. Het gaat om de oudste gebouwen (1919) op het terrein. Wonen in het gebied is niet meer toegestaan; reden waarom in de huizen hoogwaardige kantoorruimte wordt ingericht.

Vanwege de aftrap van het karwei herstelden Brabants gedeputeerde Stijn Smeulders (Stedelijke Ontwikkeling) en directeur Sylvia Pijnenborg van herbestemmingsspecialist BOEi op maandag 4 december de historische huisnummers op de ruim honderd jaar oude panden.

“Stapje voor stapje hebben we geïnvesteerd in herbestemming van de Dongecentrale”, verklaarde Smeulders. “Een mooie kans om Brabants erfgoed op duurzame manier te behouden voor volgende generaties. Het verhaal van deze plek is door de energietransitie weer bijna net zo actueel als bij de opening ruim honderd jaar geleden”.

Opsteker

BOEi-directeur Pijnenborg noemde herbestemming van de Dongecentrale een lange weg. “Maar aanpak van de huizen is een opsteker. Voordat wij aan de slag gingen met de centrale, was voor de dienstwoningen immers al een sloopvergunning afgegeven. We zijn dan ook blij met de samenwerking met de provinciale overheid”.

De Dongecentrale was de eerste elektriciteitscentrale in Noord-Brabant, van waaruit een groot net hoogspanningsleidingen richting bedrijven en huizen liep. Aldus speelde het bedrijf een belangrijke rol in de industrialisatie van de provincie. Na meer dan 90 jaar trouwe dienst, ging de centrale in 2011 dicht.

Medio 2024 gereed

Sindsdien trekken Noord-Brabant en BOEi samen op in de gebiedsontwikkeling. Eerder werd het centrale gebouw herbestemd tot Risk Factory, waar veiligheidseducatie wordt gegeven aan de jeugd. Ook congres- en evenementenlocatie Fijnevent is er te vinden.

Het kantoorgebouw van de Dongecentrale is gevuld met lokale bedrijven. De voormalige dienstwoningen, die als gezegd worden voorzien van kantoorunits, zijn nu aan de beurt. Aannemer Oome Raamsdonk uit Raamsdonksveer is begonnen met de werkzaamheden, die naar verwachting medio 2024 zijn voltooid.

Foto: BOEi-directeur Sylvia Pijnenborg en Brabants gedeputeerde Stijn Smeulders herstellen een historisch huisnummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.