Ga naar de inhoud

Aanpassing puntentelling monumenten desastreus

Erfgoedorganisaties zijn uiterst bezorgd over de voorgenomen wijzigingen van de puntentelling voor de huren van monumenten. Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil het woningwaarderingsstelsel WWS aanpassen in het kader van de voorgestelde Wet Betaalbare Huur.

“Toekomstige huren van rijksmonumentale woonhuizen dalen door de voorstellen dusdanig, dat onderhoud, renovatie en verduurzaming van deze panden onbetaalbaar wordt voor maatschappelijke vastgoedorganisaties”. De Samenwerkingsorganisatie Monumenteneigenaren (SOM), de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en het Landelijk Hofjesberaad vrezen dat hun leden in ernstige financiële problemen komen.

In kaart

Onderzoeksbureau VPRC heeft de gevolgen van de ingediende voorstellen in opdracht van de minister in beeld gebracht. De huren van rijksmonumentale huurwoningen mogen nu nog met 50 punten verhoogd worden. De Jonge wil dat vervangen door een huuropslag van 30 procent als sprake is van een nieuwe huurder.

Volgens bureau VPRC leidt die ingreep voor verhuurders tot verslechtering van het jaarlijkse exploitatieresultaat. Verschillen in huurprijs kunnen oplopen tot meer dan 36 procent. “Het verlies aan inkomsten de komende jaren kan in de tonnen lopen, waardoor het voortbestaan in gevaar komt”, aldus de erfgoedorganisaties.

6.500

In totaal bezitten de SOM- en FIM-organisaties en hofjeseigenaren in Nederland circa 6.500 verhuurde rijksmonumentale huizen en daarnaast vele honderden monumentale woningen met een andere status. In tegenstelling tot commerciële ondernemingen keren de maatschappelijke organisaties geen rendement uit, maar investeren zij de binnenkomende huren in onderhoud en renovatie en in toenemende mate in verduurzaming. Als toekomstige huren lager uitvallen, wordt dat onmogelijk gemaakt, vrezen ze.

“Bovendien dalen door de voorgestelde wijzigingen vooral de huren van sociale woningen. In het bijzonder worden hofjes en de huisvesting van senioren hierdoor enorm geraakt”.

Som, FIM en Hofjesberaad vragen de Tweede Kamer dan ook de huidige regeling voor monumenten te handhaven dan wel een huuropslag gedifferentieerd toe te passen. Een en ander is volgens de organisaties nodig om de exploitatie van monumenten te kunnen waarborgen en monumentale binnensteden aantrekkelijk te houden voor bewoners én bezoekers.

SOM, FIM en Hofjesberaad

SOM en FIM tellen elk veertig organisaties voor monumentenbehoud. Het Landelijk Hofjesberaad vertegenwoordigt 140 hofjes in Nederland. Bewoners, omwonenden en toeristen waarderen het monumentale bezit van de organisaties: monumenten geven kleur en diepgang aan de leefomgeving en inspireren de beschouwer door hun variatie in architectuur, ouderdom en verhalen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.