Ga naar de inhoud

Abdijhoeve Leuven duurzaam opgeknapt

In Abdij van Park is de abdijhoeve uit 1663 met tiendenschuur, koeienstallingen en melkhuisje opgeknapt. De Vlaamse stad Leuven koos er bewust voor het uitzicht en de eeuwenoude functies van de gebouwen te behouden en te vertalen naar een hedendaagse invulling rond biologische stadslandbouw en educatie.

“Basis van het restauratieconcept was duurzame herbestemming”, verklaart verantwoordelijk schepen Dirk Vansina (Restauraties). “We wilden verleden en heden met elkaar verbinden en de utiliteitsgebouwen zoveel mogelijk hun oorspronkelijke functie teruggeven. Aldus vormt de abdijhoeve met haar bijgebouwen en aanpalende moestuin, weilanden en akkers weer een werkend geheel. Dat maakt dit project bijzonder. Dat we erin geslaagd zijn is mede dankzij de inbreng van diverse partijen en mooie samenwerkingsverbanden”.

Bestaande constructies uitgangspunt

Volgens Katrien Deckers, architect monumentenzorg van Leuven, is vertrokken vanuit de bestaande constructies die dateren uit de 17e eeuw.

“Om te komen tot een praktisch en bruikbaar gebouw moesten zaken aangepast worden aan hedendaagse bouwnormen of nieuwe technieken toegevoegd worden. Voor vleermuizen hebben we zelfs speciale invliegopeningen en ‘vleermuisvriendelijke’ verlichting op de hooizolder voorzien. Oud en nieuw samenbrengen, rekening houdend met natuurbehoud en moderne noden, was de uitdaging”.

Aan het uitzicht van de gebouwen is nauwelijks iets veranderd, weet Carl Devlies, schepen van onroerend erfgoed. “Abdij van Park is een beschermde erfgoedsite met excellent bewaarde bijgebouwen. Hoewel de hoeve meer dan 300 jaar oud is, was ze in betrekkelijk goede staat. Enkel in het interieur zijn nieuwe toevoegingen aangebracht. Die zijn zichtbaar door het gebruik van moderne materialen”.

‘Bruisende toekomst’

“Op 9 september 2021 wordt de abdijhoeve plechtig ingehuldigd samen met zijn nieuwe bewoners”, kondigt Denise Vandevoort, Leuvens schepen van cultuur, evenementen en toerisme aan.

“De hoeve zal weer bruisen van leven zoals weleer. Bovendien zal Erfgoedsite Abdij van Park, dochter van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven, een deel van de tiendenschuur beheren en gebruiken als overdekte buitenruimte voor kleinschalige evenementen”.

Partners

Leuven heeft een overeenkomst gesloten met drie concessiehouders die de abdijhoeve in gebruik nemen: Wonen en Werken – De Wikke, CSA boerderij Boerencompagnie en Landwijzer.

In de tiendenschuur baat De Wikke een abdijwinkel uit met biologische groenten en fruit en producten van collega-boeren van Abdij van Park. De groenten worden onder meer geteeld op de velden van het abdijdomein. De Wikke is het biologisch tuinbouwproject van Wonen en Werken dat mensen tewerkstelt die moeilijk geïntegreerd raken op de reguliere arbeidsmarkt.

Boerencompagnie houdt zijn koeien bij in de stallingen en heeft een kaasmakerij in het melkhuisje. Boven zijn er leslokalen voor Landwijzer, het vormingscentrum voor biologische en biodynamische landbouw. 2

Restauratie

De restauratiecampagne is een grootschalig samenwerkingsproject met financiële inbreng van de Vlaamse overheid. Via een erfpacht met de paters norbertijnen kon de stad Leuven de ingrijpende opknapbeurt in 2011 beginnen met tal van partners.

Foto: Exterieur van de hoeve Abdij van Park (foto Cedric Verhelst).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.