Ga naar de inhoud

Afronding restauratie Zwammerdam schepen

Het document over de afronding van de restauratie van de Zwammerdam schepen is ondertekend. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in de Arena van Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn in aanwezigheid van 400 onderzoekers uit dertig landen. Allen bezochten het zogenoemde XXV Limes Congres.

Om de Romeinse schepen te restaureren die in de jaren 70 van de vorige eeuw in Zwammerdam zijn opgegraven wordt samengewerkt door gemeente, provincie, rijk en Museumpark Archeon. De werelderfgoed-status van de Neder-Germaanse Limes en het daaraan gekoppelde Limes Feestjaar 2022 zijn aanleiding voor het ondertekenen van de intentieverklaring.

In bruikleen

De collectie Zwammerdam schepen is Museumpark Archeon via Batavialand Lelystad in bruikleen gegeven voor herstel en om tentoon te stellen. In 2015 is daarvoor een deel van de Rijkscollectie van Batavialand naar Alphen aan den Rijn verplaatst.

Met bijdragen vanuit het Mondriaanfonds, de subsidieregeling Erfgoedlijnen Zuid-Holland en de Economic Development Board Alphen (EDBA) van de gemeente Alphen aan den Rijn worden de schepen nu door vrijwilligers en specialisten gerestaureerd. De samenwerkende partijen verwachten met de schepen op aansprekende manier te kunnen laten zien hoe belangrijk de Romeinse tijd is voor de hedendaagse cultuur van het gebied.

Meerjarige samenwerking

Gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland noemt het opknappen van de Zwammerdam schepen ‘een prachtig voorbeeld van meerjarige samenwerking vanuit het brede Limes netwerk’. Een en ander past volgens haar binnen het Zuid-Hollandse erfgoedbeleid en is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes.

Vanuit de Netwerktafel Erfgoedlijn Neder-Germaanse Limes wordt het college van Gedeputeerde Staten geadviseerd over projecten die passen binnen de doelstellingen van het provinciale erfgoedbeleid en zich onder andere richten op publieksbereik. Zo kunnen belangstellenden via (digitale) routes het bijzondere erfgoed beleven op verschillende plekken langs de Neder-Germaanse Limes in Zuid-Holland.

Trots

Burgemeester Liesbeth Spies is trots op al de verbonden wetenschappers en onderzoekers en om als Alphen aan den Rijn onderdeel te zijn van de Internationale Romeinse Limes van Groot Brittannië tot ver in Oost-Europa.

“De bijzondere vondsten in Zwammerdam zijn in de jaren 70 van de vorige eeuw opgegraven bij Ipse de Bruggen. Nu, na conservering en ter beschikking stelling door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Bataviawerf in Lelystad, wordt de verzameling gerestaureerd en opgewerkt op de werf in Archeon. Deze bijzondere museumcollectie scheepsarcheologie en het ambacht van boten- en scheepsbouw verdienen een Romeins scheepvaartmuseum zodat zij getoond kunnen worden aan het grote publiek”.

Verrijking maritieme etalage

Volgens staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) biedt de intentieverklaring perspectief om de samenwerking met succes voort te zetten.

“De Zwammerdam schepen zijn onderdeel van de Rijks Maritieme Erfgoed Collectie. Ik ben verheugd dat ik vanuit het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, samen met de experts van Batavialand, deze bruikleen mogelijk kon maken. Met de intentie om de bijzondere Romeinse schepen op te nemen in de tentoonstelling verrijken we de maritieme etalage van Nederland en wordt dit erfgoed ook voor een breed publiek zichtbaar en toegankelijk”, aldus de bewindsvrouw.

Ondertekenaars

Het document over de afronding van de restauratie van de Zwammerdam schepen is op donderdag 25 augustus ondertekend door Arjan de Zeeuw namens staatssecretaris Uslu, gedeputeerde Willy de Zoete, Jan Jehee van de Stichting Museumpark Archeon en Anouk Noordermeer, wethouder van Alphen aan den Rijn.

Foto: Het 25e Limes congres in de Arena van Museumpark Archeon. Vooraan met de getekende intentieverklaring van links naar rechts Tom Hazenberg, Willy de Zoete, Monique Veldman, Anouk Noordermeer, Jack Veldman, Liesbeth Spies, Arjan de Zeeuw, Jan Jehee, Andreas Thiel en Rebecca Johns.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.