Ga naar de inhoud

Akkoord in geschil over Quartier Damianus Roermond

Het Rijksvastgoedbedrijf en de firma Van Pol uit Roermond hebben een akkoord bereikt in hun geschil over de toenmalige verkoop en herontwikkeling van een complex in Roermond, het Quartier Damianus. Bovenop de oorspronkelijke koopprijs van 1,38 miljoen euro in 2008, betaalt Van Pol nu een bedrag van 140.000 euro.

Van Pol kocht het voormalige Bisschoppelijk Paleis, het voormalige Huis van Bewaring, een dienstwoning en bijbehorende grond in 2008. Het bedrijf ontwikkelde dat tot hotel, appartementen, parkeergarage en openbare ruimte, nu Quartier Damianus.

Bij de herontwikkeling is Van Pol om bouwkundige redenen afgeweken van het afgesproken plan; dat is in 2012 door een commissie van deskundigen vastgesteld. Zo kwamen er uiteindelijk geen 73 maar slechts 42 ondergrondse parkeerplaatsen (en 35 bovengrondse).

Verplichting

De taxatie van het complex en de koopprijs van 1,38 miljoen euro waren echter gebaseerd op de verplichting van Van Pol het herontwikkelingsplan Quartier Damianus volledig uit te voeren. Die verplichting drukte de koopprijs. Om dat te compenseren, eiste het Rijksvastgoedbedrijf in 2014 extra betaling, gebaseerd op het verschil tussen het afgesproken en het uitgevoerde plan.

Aan de andere kant werd de firma Van Pol geconfronteerd met lagere opbrengsten doordat er minder appartementen gebouwd konden worden dan gepland. Ook moest Van Pol extra kosten maken voor asbest- en grondsanering.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft zijn aanvankelijke eis tot bijbetaling van 270.000 euro bijgesteld op basis van een lagere taxatie uit 2012 door een taxateur die werkte in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Deze taxateur bepaalde het verschil tussen het plan en de uitvoering op 210.000 euro.

Ook heeft het Rijksvastgoedbedrijf geaccepteerd dat Van Pol ongeveer 25.000 euro moest uitgeven aan asbestsanering, omdat die kosten contractueel voor rekening van het Rijksvastgoedbedrijf hoorden te komen als de juiste procedures waren gevolgd. De kosten voor noodzakelijke grondsanering neemt Van Pol voor een deel voor eigen rekening.

Op een rij

Per saldo betaalt Van Pol nu dus 140.000 euro aan het Rijksvastgoedbedrijf, bovenop de oorspronkelijke koopprijs van 1,38 miljoen euro.

  • Aanvankelijke eis Rijksvastgoedbedrijf  270.000 euro;
  • Bijstelling op basis van taxatie 210.000 euro;
  • Minus: kosten asbestsanering – 25.000 euro;
  • Minus: deel kosten grondsanering – 45.000 euro;
  • Saldo 140.000 euro.

Met het akkoord zijn juridische procedures tussen het Rijksvastgoedbedrijf en de firma Van Pol niet meer nodig.