Ga naar de inhoud

Amsterdam Museum op de schop

Het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat ondergaat vanaf maart volgend jaar een grootscheepse renovatie. De ingreep, die jaren in beslag neemt, moet van het bestaande monument een toekomstbestendig stadsmuseum maken.

Het museum wil na voltooiing van de opknapbeurt een publieksvriendelijke plek zijn waar bezoekers en bewoners Amsterdam leren kennen in een onderkomen dat in verbinding staat met de buurt, de stad en haar bewoners.

Naar verwachting opent het vernieuwde museum in 2025 zijn deuren, ter gelegenheid van de 750e verjaardag van de hoofdstad.

Samen opdrachtgever

De gemeente Amsterdam en het museum zijn in dit project samen opdrachtgever. De plaatselijke overheid als eigenaar van het gebouw, het museum als huurder van het complex.

“We zijn enorm blij met wat er ligt en kunnen de plannen nu eindelijk ook delen met de rest van de stad en Nederland”, zegt directeur Judikje Kiers.

Verantwoordelijk wethouder Touria Meliani (Cultuur) noemt de voorgenomen renovatie ‘een belangrijke investering in de toekomst van de stad’. “Het Amsterdam Museum wordt een toegankelijk en toonaangevend gebouw, met genoeg ruimte voor de collectie en ontmoetingen voor bezoekers en bewoners. Het museum zal mettertijd vertellen over onze superdiverse stad, met respect voor de verhalen van het eeuwenoude monumentale gebouw”.

Vier uitgangspunten

Het ontwerp van het nieuwe Amsterdam Museum, van de hand van architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten, is gebaseerd op de uitgangspunten ruimte voor collectie en publiek, toegankelijkheid, zichtbaarheid en verduurzaming.

Het museum is sinds 1975 gevestigd in het voormalige Burgerweeshuis, hartje binnenstad. De locatie en de rijke geschiedenis van het monument zijn voor het Amsterdam Museum naar eigen zeggen de ideale plek. Om daar ook voor komende generaties de museale ambities waar te kunnen maken, zijn echter verbeteringen op de vier voornoemde punten hard nodig.

Aanpassingen

Zo zijn grotere museumzalen voorzien met meer ruimte voor de collectie, tijdelijke presentaties en educatie. De nieuwe goed uitgeruste multifunctionele werk- en ontvangstruimtes en een auditorium die er komen zijn geschikt voor debat, workshops en onderwijs.

Het gebouw krijgt verder een helder museaal parcours dat toegang geeft tot alle delen, ook de monumentale zoals het historische authentieke gewelf – dat nu niet toegankelijk is voor publiek – en de Regentenkamer. Het ontwerp voorziet in een vanzelfsprekende routing met een begin, midden en einde.

Voorts wordt het museum van boven tot onder, optimaal toegankelijk voor iedereen. Ook voor bezoekers met een fysieke beperking. Op het gebied van daglicht, klimaat en duurzaamheid moeten forse moderniseringsslagen worden gemaakt.

Ruimte voor de collectie

Het Amsterdam Museum beheert circa 100.000 zeer uiteenlopende voorwerpen – reusachtig groot of minuscuul – uit alle periodes van de geschiedenis van ’s lands hoofdstad. Variërend van kunstnijverheid tot alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Sommige werken, zoals de groepsportretten uit de 17e eeuw, zijn echter zo groot dat ze in het huidige gebouw niet getoond kunnen worden. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten voorziet daarom in vijf nieuwe zalen.

Hiervoor worden op drie plaatsen nieuwe gebouwdelen ingepast, als nieuwe huizen ingevoegd in de historische structuur, onzichtbaar vanuit de binnenplaatsen. Door de mogelijkheden van de nieuwbouwzalen ten volle te benutten, kunnen de zalen in de oude bouwdelen hun historische karakter behouden.

Zichtbaar tijdens verbouwing

De procedure voor de aanvraag van een omgevingsvergunning is inmiddels in gang gezet. De prognose is dat de locatie aan de Kalverstraat vanaf maart 2022 sluit.

Tijdens de verbouwing blijft het museum zichtbaar. De collectie is dan te zien in onder meer de Amsterdam Museum vleugel in de Hermitage Amsterdam.

Zie ook www.hetnieuweamsterdammuseum.nl.

Foto: Doorsnede over de nieuwe Stadshal met daarboven de grote zaal – tijdens museumbezoek (artist impression Neutelings Riedijk Architecten).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.