Ga naar de inhoud

Amsterdam subsidieert opknapbeurt historische winkelpuien

Amsterdam kent een groot aantal fraaie historische winkelpuien, niet alleen in het centrum maar ook daarbuiten. Helaas zijn veel puien in de loop van de jaren afgedekt of op andere wijze veranderd. Eigenaren en huurders kunnen nu tot eind 2019 subsidie krijgen voor herstel van hun historische winkelinterieur en winkelpui. Aanvragen daartoe moeten voor eind februari zijn ingediend.

Verlies en herstel

Veel van de mooie winkelpuien zijn verloren gegaan, zien er verwaarloosd uit of zitten verborgen achter beplating, overtimmering, reclameborden en luifels. Met de subsidieregeling wil de gemeente Amsterdam daar iets aan doen.

Het betreft bijvoorbeeld decoratieve gevelonderdelen, stoepen, gevelstenen en historische gevelreclames, maar ook herstel van interieuronderdelen, zoals binnenbetimmeringen en winkelkasten of gedecoreerde plafonds.

De gemeentelijke bijdrage beloopt 50 procent van de subsidiabele kosten tot een maximum van 5.000 euro voor onderzoek en 15.000 euro voor herstel van de pui of het interieur. Om op tijd te zijn voor de afhandeling moet de aanvraag voor eind februari 2019 zijn ingediend. In sommige gevallen heeft de aanvrager een verleende omgevingsvergunning nodig. De aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Flaneren en funshoppen

Vanaf ongeveer 1850 ontstond het moderne winkelbedrijf en het eerste ‘funshoppen’. Luxewinkels zoals juweliers, antiekzaken en chique kledingzaken vestigden zich vooral langs doorgaande routes naar de nieuwe 19e eeuwse wijken.

Detaillisten lieten fraaie puien aanbrengen om klanten te trekken. In bijvoorbeeld de Utrechtsestraat, Leidsestraat, Rozengracht en Haarlemmerstraat en buiten het centrum ook de Van Woustraat, PC Hooftstraat en Kinkerstraat werden oudere gevels omgebouwd tot ware blikvangers in steeds hippere architectuurstijlen. Neoclassicisme en Neorenaissance werden na 1900 gevolgd door Jugendstil, Amsterdamse School, Art Deco en Functionalisme. Op die manier is een schat aan puien ontstaan die het winkelen in Amsterdam ook nu nog tot een bijzondere belevenis maakt.

Het aanvragen van de subsidie verloopt via www.amsterdam.nl/erfgoed/subsidie. Daar staat ook alle informatie over de voorwaarden en de procedure.

Foto: Reestraat 19 (foto Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam).