Amsterdam wil Gaasterlandschool niet als monument

Hoewel de procedure al was opgestart, heeft Stadsdeel Zuid besloten de Gaasterlandschool in Amsterdam niet als monument aan te wijzen. Woningbouw op die plek krijgt de voorkeur. Erfgoedvereniging Heemschut gaat het besluit aanvechten.

Stadsdeel Zuid begon het onderzoek nadat Heemschut had gevraagd het voormalige onderkomen van de rooms-katholieke Nijverheidsschool voor meisjes als monument aan te wijzen. Het pand geldt als icoon in de categorie ‘jonge monumenten’ van na 1965.

Ook ambtenaren van de afdeling Monumenten en Archeologie vinden na studie dat het schoolgebouw voldoende belangrijke cultuurhistorische waarden bezit om het als monument te behouden. Dat staat ook in de beschrijving van het gebouw met een bijgevoegd ‘eindadvies’.

Woningbouw

Een woordvoerder van de plaatselijke overheid laat echter weten dat het Amsterdamse college van B en W heeft besloten maatschappelijke belangen de doorslag te geven. De hoofdstad heeft de ruimte nodig om 120 nieuwe woningen te bouwen.

Norman Vervat van Heemschut zegt het niettemin ‘heel belangrijk’ te vinden, dat Amsterdam dit soort gebouwen bewaart. “Gebeurt dat niet, dan verdwijnt al gauw een groot deel van het toekomstig erfgoed”.

Voldoende

Volgens het stadsbestuur blijven er na sloop van de Gaasterlandschool evenwel voldoende gebouwen over die de betreffende bouwperiode en de stijl van het schoolgebouw vertegenwoordigen.

Een woordvoerder noemt het PC Hoofthuis aan de Spuistraat van Theo Bosch, het pand aan het Singel 428 van Cahen, Girod en Koning, en het zogeheten NMB-pand in Zuid-Oost van Alberts & Van Huut. Al die gebouwen staan wel op de gemeentelijke monumentenlijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.