Ga naar de inhoud

Antonius-van-Paduakerk in Kranenburg succesvol opgeknapt

Antonius-van-Paduakerk in Kranenburg

Kerk Kranenburg

De restauratie van de Antonius-van-Paduakerk in Kranenburg (Achterhoek) is voltooid. Het godshuis wordt op vrijdag 25 september heropend door prof.mr. Pieter van Vollenhoven.

Sinds begin vorig jaar is hard gewerkt aan de omvangrijke opknapbeurt, die vooral aan de buitenzijde (daken, leien, ramen, het Angelustorentje, metselwerk) maar ook aan de binnenzijde (timmerwerk, elektra, uurwerk en polychromie) hoogst noodzakelijk was.

De ingrijpende restauratie, kosten 750.000 euro, is financieel mogelijk gemaakt door onder andere het Prins Bernard Cultuurfonds, de Gravin van Bylandt Stichting en een substantiële bijdrage van een organisatie die het behoud van erfgoed een warm hart toedraagt. De provincie Gelderland stelde een half miljoen euro beschikbaar uit het programma Robuuste Investeringsimpuls.

Bijzondere details

Tijdens de opknapbeurt zijn de kruisbloemen die tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren waren gegaan, aan de hand van oorspronkelijke tekeningen opnieuw gemaakt en geplaatst.

Ook is ter illustratie een klein deel van de polychromie (veelkleurige beschildering) teruggebracht op basis van historisch beeldmateriaal, naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers.

Over het hele restauratieproject is een film gemaakt met aandacht voor het kwalitatief hoogwaardig ambachtswerk, dat essentieel is voor behoud van monumentaal erfgoed.