Ga naar de inhoud

ANWB informeert over ‘eigen’ rijksmonument

ANWB-kantoor

ANWB-hoofddirecteur Frits van Bruggen heeft bij het hoofdkantoor van zijn organisatie een informatiepaneel onthuld met bijzonderheden over het complex aan de Wassenaarseweg 220 te Den Haag. Het kantoorgebouw, de bezoekershal en het omliggend terrein genieten de status van rijksmonument.

Architect Johannes Berghoef heeft in de jaren 1959 tot 1962 invulling gegeven aan de wens van het ANWB-bestuur om een sober en functioneel kantoor neer te zetten. Alleen de ontvangsthal mocht het ‘dynamische en joyeuze karakter’ weerspiegelen van de werkvelden toerisme en verkeer, die in die tijd snel belangrijker werden. De cultuurhistorische waarde wordt mede ontleend aan de vernieuwende materialen en technieken die bij de bouw zijn toegepast en de vele decoraties en kunstwerken. Zo heeft kunstenaar Jan Goeting grote en kleine mozaïeken in geglazuurde baksteen aangebracht. De monumentenstatus is ook te danken aan de herwaardering voor de bijdragen van Berghoef en andere traditionalisten aan de modernisering van de architectuur en aan de enorme bouwproductie in het naoorlogse Nederland.

De ANWB heeft over het complex een boekje samengesteld met fotomateriaal over de bouw en de ontwikkelingen na 1962. Het is voor 4,95 euro te koop in de winkel van het hoofdkantoor.