Ga naar de inhoud

Archeologen leggen resten Deventer sluis bloot

In het Sluiskwartier te Deventer zijn bij archeologisch onderzoek pal onder de oppervlakte nagenoeg intacte resten gevonden van de sluis die het kwartier zijn naam gaf. De overblijfselen zijn gedocumenteerd en meteen daarna weer afdekt.

De Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, de Stichting Oud Deventer en erfgoedvereniging Bond Heemschut hebben het stadsbestuur bij vaststelling van het ontwikkelplan Sluiskwartier gevraagd voornoemde sluis weer zichtbaar te maken.

Op het ogenblik wordt het inrichtingsplan voor de openbare ruimte uitgewerkt. Daarbij wordt terugkeer van de sluis qua ontwerp en kosten onderzocht.

Onderzoek

Het archeologisch onderzoek is uitgevoerd, omdat het volgens de drie erfgoedpartners van belang is te weten wat nog aanwezig is. De kop van de sluis aan de zijde van de stadsgracht is ontgraven. Een deel was nog aan het oppervlak zichtbaar. Bij het andere deel waren slechts enkele baksteenlagen uitgebroken.

In het verleden zijn enkel de sluisdeuren verwijderd en vervangen door een betonnen constructie waarna de sluis is opgevuld. De trappen aan weerszijden zijn nog aanwezig. Ook de sleuf voor de schotbalken is intact, evenals de bevestigingspunten voor het aanmeren en de ogen voor de ophanging van de sluisdeur.

Historie

De sluis in Deventer is in het midden van de 19 eeuw aangelegd om een verbinding te creëren tussen het Overijssels Kanaal en de IJssel. Via het Overijssels Kanaal, de stadsgracht, de sluis en Oude Haven konden schepen op de IJssel komen.

Kort voor de oorlog is de haven grotendeels gedempt voor de bouw van de Wilhelminabrug. Het deel tegen de IJssel bleef open, onder andere omdat de route naar het Overijssels Kanaal belangrijk was. De sluis en de brug waren dus enkele jaren tegelijk in gebruik. Na de oorlog werd de sluis gedempt en sindsdien liep de route van het Overijssels Kanaal naar de IJssel via de Nieuwe Haven (Havenkwartier).

Foto: Bovengrondse trap naast de ondergrondse resten van het Deventer sluisje (foto Peter Dekker).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.