Ga naar de inhoud

Archeologische scan in bodem Zeeuws strand

Op het strand Oranjezon bij Vrouwenpolder wordt vrijdag 26 april een archeologische bodemscan uitgevoerd. Het is de volgende stap in de zoektocht naar een Romeins vlootstation, dat daar mogelijk gelegen heeft. Het betreft een testonderzoek, niet eerder verricht op Zeeuwse stranden. De scan wordt uitgevoerd met elektromagnetische meetinstrumenten, die over het strand gedragen worden en metingen doen tot diep onder het oppervlak. Een deel van het strand wordt systematisch en gedetailleerd bestudeerd.

Inzicht

De instrumenten geven inzicht in de bodemopbouw van zand en klei, maar laten ook zien waar deze natuurlijke opbouw veranderd is, bijvoorbeeld door muren, wegen, kanalen en andere door mensen gemaakte structuren. De deelnemers aan het project Beach Archaeology hopen met het onderzoek het huidige strandlandschap af te kunnen pellen om zo het oude Romeinse landschap weer zichtbaar te maken.

Het onderzoek is ook een pilot om na te gaan of een archeologische bodemscan werkt op een strand. Mocht de testdag een succes worden, dan wordt een groter deel van het strand met deze methode onderzocht. De scan, een initiatief van de provincie Zeeland, wordt uitgevoerd door Joep Orbons, senior specialist geofysisch onderzoek van ArcheoPro uit Eijsden.

Uitleg

Belangstellenden krijgen op 26 april tussen 13.00 en 14.00 uur uitleg over de techniek van het geofysisch onderzoek. Bij die gelegenheid worden ook de eerste ruwe onderzoeksresultaten van de ochtendsessie toegelicht. Verzamelpunt is de strandpost bij strandpaviljoen Aloha Beach.

Beach Archaeology

Het onderzoek maakt deel uit van het project Beach Archaeology (strandarcheologie), een samenwerkingsproject van allerlei belanghebbenden. Daartoe behoren de provincie Zeeland, Erfgoed Zeeland, de gemeente Veere, de gemeente Noord-Beveland (Oosterschelderegio Archeologisch Samenwerkingsverband), de Walcherse Archeologische Dienst, het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, University College Roosevelt, de Archeologische Werkgemeenschap Nederland en een verscheidenheid aan vrijwilligers.

Het project, onderdeel van het European Straits-project Bridging the North Sea, wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Zeeland en de subsidieregeling Uitvoeringsagenda Faro.

Romeins Zeeland

Tweeduizend jaar geleden hoorde Zeeland bij het Romeinse Rijk. De kustlijn liep toen anders, en waar nu zee is lagen vroeger nederzettingen. Er is weinig van bekend. Maar er spoelen geregeld kleine resten aan op het strand. Scherven van aardewerk, stukken van dakpannen en brokstukken bouwsteen. Sommige fragmenten hebben zelfs een stempel van de Romeinse marine. Daarom wordt gedacht dat ergens aan de kust bij Vrouwenpolder ooit een Romeins vlootstation lag. Samen vertellen de strandvondsten een stukje van het verhaal. Met het wetenschappelijk publieksproject Beach Archaeology willen de deelnemende partijen bestaande strandvondsten inventariseren en vondsten die nog steeds aanspoelen verzamelen en documenteren.

Meldpunt

Een van de eerste initiatieven om meer bekendheid te geven aan het project was de plaatsing van een bord in maart van dit jaar op het strand Oranjezon bij Vrouwenpolder. Het bord biedt informatie over de omgeving van Oranjezon in de Romeinse tijd en wat te doen wanneer men denkt een interessante vondst op het strand te hebben gedaan. Die kan eenvoudig met een smartphone worden doorgegeven aan het Meldpunt Erfgoed Zeeland: erfgoedzeeland.nl/meldpunt. Via een QR-code op het bord is voor strand(be)zoekers ook Duits- en Engelstalige informatie beschikbaar over het melden van een strandvondst.

www.erfgoedzeeland.nl/strandarcheologie

Foto: Strandpost Oranjezon met informatiebord over de omgeving van Oranjezon in de Romeinse tijd en een oproep tot het melden van vondsten (foto Erfgoed Zeeland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.