Ga naar de inhoud

Van Art Nouveau tot Art Deco in Museum Arnhem

Vanaf 17 maart 2017 presenteert Museum Arnhem Van Art Nouveau tot Art Deco | Keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek. De tentoonstelling geeft een uitgebreid beeld van het sieraardewerk dat in de stijl van de Art Nouveau en later de Art Deco werd vervaardigd in de Arnhemsche Fayencefabriek (1907-1934).

Het museum viert met de expositie dat de indrukwekkende collectie van de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert toegankelijk wordt voor publiek. Hij gaf een dwarsdoorsnede van zijn collectie in eeuwigdurende bruikleen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), waarvan een groot deel in het museum te zien is.

Top en gangbaar

Te bewonderen zijn o.a. topstukken uit de fabriek, voorzien van uitbundige decors, naast meer gangbare producten. Twee unieke tegeltableaus met prachtige schilderingen geven een inkijk op het maakproces van faience, of plateel.

Met foto’s en interieurstukken uit Gelderse werkplaatsen, zoals de Oosterbeekse meubelproducent LOV (Labor Omnia Vincit), wordt een tijdsbeeld geschetst van het mondaine Arnhem aan het begin van de 20e eeuw. Daarnaast is vernieuwingsaardewerk te zien van andere Nederlandse plateelfabrieken, die een directe link hebben met de Arnhemsche Fayencefabriek.

In de koepelzaal van het museum stapt de bezoeker de wereld van verzamelaar Benno Steenaert binnen, met een spectaculaire presentatie van zijn collectie.

Fabriek

Aan de Amsterdamscheweg in de Gelderse hoofdstad stond van 1907 tot 1934 de Arnhemsche Fayencefabriek, opgericht door de gebroeders Vet nadat hun eerste fabriek in Purmerend was afgebrand. In de werkplaats werd sieraardewerk geproduceerd, met de hand beschilderd.

Kenmerkend is de keramiek met roomkleurige ondergrond, sierlijk beschilderd met bloemen en lineaire decors, voorzien van een mat glazuur (‘Arnhems wit’). Er werden ook objecten gemaakt met donkere ondergrond en glanzend glazuur. De decors liepen uiteen van asymmetrische flora en fauna tot geometrische motieven. Later werd er zelfs monochroom aardewerk gemaakt, voorzien van spuit- en druipglazuren. Door de sterke concurrentie en de moeilijke economische tijden werd goed gekeken naar wat populaire vormen en decors waren en daarop ingespeeld. Hierdoor zijn veel dwarsverbanden te leggen met producten van andere fabrieken uit die tijd, eveneens doordat schilders en ontwerpers nog weleens overstapten van werkgever.

Voorbeelden hiervan zijn op de tentoonstelling te zien. In de crisisjaren, midden jaren 1930, kon de fabriek niet langer het hoofd boven water houden en moest het zijn deuren sluiten.

Collectie Steenaert

De afgelopen decennia heeft de verzamelaar Benno Steenaert vol passie een meer dan 2.000 stuks tellende collectie aangelegd. De verzameling geeft een compleet beeld van wat de fabriek ooit aan modellen en decors gemaakt heeft. Uit deze unieke collectie is een representatief overzicht van de gehele productie geschonken aan de Staat der Nederlanden, via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarmee is dit bijzondere stuk Arnhems erfgoed voor toekomstige generaties behouden en krijgt de collectie de erkenning die zij verdient.

Van Art Nouveau tot Art Deco | Keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de gemeente Arnhem, de Vereniging Vrienden Museum Arnhem en de Stichting Van Achterbergh-Domhof. Met speciale dank aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).