Ga naar de inhoud

Bijzondere vondsten uit begintijd Enschede

Begintijd Enschede

Begintijd Enschede. Bij archeologisch onderzoek in het centrum van Enschede zijn resten gevonden uit de vroegste fase van de stad. Het onderzoek is in opdracht van Bouwbedrijf Kamphuis uit Geesteren uitgevoerd door SOB research.

Tijdens het graafwerk zijn overblijfselen aangetroffen van een houten gebouw met leemvloer. Het gebouw gaat terug tot de 13e of 14e eeuw. Het gevonden aardewerk laat zien dat de plek mogelijk al vanaf 10e eeuw werd bewoond.

In veel van de blootgelegde sporen zijn resten van brand zichtbaar. Enschede is sinds de middeleeuwen minimaal drie keer getroffen door een grote stadsbrand: in 1517, 1750 en 1862.

Middeleeuwse munten

Naast resten van gebouwen, fragmenten aardewerk en een waterput, is op de laatste onderzoeksdag een bijzondere vondst gedaan. In een funderingssleuf uit de 18e of 19e eeuw zijn negen middeleeuwse zilveren munten aangetroffen.

De kleine muntschat is waarschijnlijk ooit in een buideltje begraven. Vermoedelijk bij het leggen van de eerste steen van een (nu verdwenen) huis.

In Nederland zijn vaker zulke middeleeuwse bouwoffers gevonden in de fundamenten van woningen of waterputten. Het begraven van geld zou geluk en voorspoed brengen.

Internationale herkomst

Onderzoek heeft intussen uitgewezen dat de munten dateren uit de periode van 1282-1321. Ze moeten in elk geval ná 1305 begraven zijn.

Opvallend is hun internationale herkomst. Het gaat om penningen uit het Graafschap Holland, penny’s uit Engeland, bracteaten uit Duitsland, een sterling uit het Graafschap Kleef en een dinar uit Servië. De muntschat stamt uit een periode waarin door de bisschop van Utrecht aan het dorp Enschede stadsrechten werden verleend.

Foto: De muntschat lijkt te passen bij het bestaande beeld van de opkomst van Enschede.

Begintijd Enschede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.