Ga naar de inhoud

Behoud blauwe golven Arnhem stap dichterbij

Behoud van de blauwe golven in Arnhem is een stap dichterbij. Het stadsbestuur heeft het college van B en W deze week in meerderheid verzocht met geestelijk vader Peter Struyken te verkennen hoe het kunstwerk een rol van betekenis kan blijven spelen. De werkgroep monumentale kunst van erfgoedvereniging Heemschut reageert verheugd.

ChristenUnie, VVD, AOP, PvdA, Arnhem Centraal, GroenLinks en de Partij voor de Dieren dienden in de raadsvergadering van maandag een voorstel in om het kunstwerk te behouden.

Kwaliteit

De partijen vinden dat het gebied Roermondsplein e.o. gebaat is bij een optimaal gedragen plan van de hoogste kwaliteit, waarbij de mogelijkheden voor inpassing van het kunstwerk maximaal zijn verkend.

B en W is nu opgedragen samen met kunstenaar Struyken en betrokken deskundige partijen om tafel te gaan om een oplossing te zoeken. Inpassing van de blauwe golven in het plan voor de voorgenomen zogenoemde Creatieve Corridor moet daarbij bekeken worden.

De werkgroep monumentale kunst van Heemschut heeft de afgelopen maanden met Arnhemse belangenorganisaties gestreden voor behoud van de blauwe golven. Vrijdag was er nog een symbolische schoonmaakactie. 

Verkeersplein

Het Roermondsplein in de Gelderse hoofdstad is een verkeersplein aan de oever van de Rijn. De Nelson Mandelabrug komt er op uit.

Midden op het plein zijn indertijd de blauwe golven van Peter Struycken aangelegd. Het kunstwerk bestaat uit een golvend oppervlak van blauwwitte stenen met centraal een fontein.

Een deel van de golven wordt anno nu gebruikt als parkeerplaats, vanwege het tekort aan parkeerplaatsen in de Arnhemse binnenstad. Er is op Parkeerterrein Oude Kraan Blauwe Golven ruimte voor 150 auto’s.