Ga naar de inhoud

Bernardus weer middelpunt Made na herbestemming

De voormalige Bernarduskerk in Made vormt na intensieve restauratie, verduurzaming en herbestemming weer het hart van het Brabantse dorp. Het monument, sociaal cultureel centrum Berdardus gedoopt, huisvest verenigingen, een consultatiebureau, een kinderopvangorganisatie, een bibliotheek en een theaterzaal.

Het project van BOEi, Breda Bouw en de gemeente Drimmelen in samenspraak met inwoners van Made, laat zien hoe met gezamenlijke inspanning leegstaande iconische kerkgebouwen in stad of dorp een centrale positie kunnen behouden. De publieksopening in Made is op zaterdag 9 maart.

Kloppend hart

Volgens projectwethouder Jürgen Vissers van de gemeente Drimmelen was de Bernardus meer dan een eeuw het kloppend hart van het lokale katholieke leven. “Ër werd gedoopt, gevierd, getrouwd en gerouwd. Vandaag de dag kunnen alle generaties Madenaren weer in het gebouw terecht voor gewonere én grote momenten in hun leven”.

Tim Simons, wethouder ruimtelijke ordening, wijst op de fikse metamorfose die het hart van Made op het ogenblik ondergaat. “De ontwikkeling van het kerkgebouw maakt het mogelijk dat in het gebied 55 nieuwe woningen verrijzen en van een plantsoen maken we een park. Met de Bernardus als stralend middelpunt”.

Dat de betekenisvolle plek opnieuw betekenis heeft gekregen, was volgens BOEi-directeur Sylvia Pijnenborg enkel mogelijk doordat alle betrokkenen een lange adem hebben gehad. “Ik hoop dat het een voorbeeld is voor andere leegstaande of praktisch leegstaande kerkgebouwen in Nederland: verduurzaming en herbestemming is mogelijk als iedereen zich ervoor inspant”.

Volgens Cees Kwaaitaal, directeur van Breda Bouw, was de Bernarduskerk in Made van oudsher het centrum van het sociale leven. “Na acht jaar plannen, restaureren en bouwen geven we op 9 maart het voormalige kerkgebouw terug aan het dorp”.

Eerste stappen

De eerste stappen voor herbestemming van de Bernardus zijn al in 2016 gezet. In gesprekken met dorpsbewoners is destijds de behoefte in kaart gebracht. Veel aandacht ging uit naar verduurzaming.

Het voormalige kerkgebouw is nu verdeeld in verschillende energiezones voor een aangenaam werkklimaat. Twee warmtepompen in combinatie met 100 zonnepanelen zorgen ervoor dat de energielasten voor de gebruikers betaalbaar blijven.

De kapel op de hoek van de Kerkstraat en de Kloosterstraat blijft behouden en neemt de kerkelijke functie van de Bernardus over.

Foto: Interieur van de Bernardus (foto Jan van Dalen).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.