Ga naar de inhoud

‘Bescherm parochiekerk in Puth met status monument’

Erfgoedvereniging Heemschut steunt de aanvraag van het Cuypersgenootschap voor bescherming als gemeentelijk monument van de parochiekerk van Petrus Canisius met bijbehorende pastorie, Kerkweg 72 en Pastoor Albertsstraat 3 te Puth.

Het complex in het Limburgse kerkdorp (gemeente Beekdaelen) is in 1930-1931 gebouwd naar ontwerp vader en zoon Casper en Joseph Franssen en er zijn plannen voor gedeeltelijke sloop.

Betekenis

De Petrus Canisiuskerk heeft architectuurhistorische betekenis als belangwekkend kerkgebouw van vader en zoon Franssen en voor de regio als beeldbepalende interbellumkerk.

Verder is volgens het Cuypersgenootschap en Heemschut sprake van hoge kunsthistorische waarde vanwege de aanwezige kunstwerken. Bovendien heeft het gebouw cultuurhistorische betekenis als centrum van religieus leven in de kern van Puth.

Toekomst

Op het ogenblik wordt gesproken over de toekomst van de kerk. Daarbij zijn er geluiden over herbestemming, maar ook over sloop. De beschermende monumentenstatus schept volgens beide organisaties duidelijkheid over de toekomst van het gebouw. Zij kan voorts helpen bij het vinden van fondsen voor een herbestemming. “Sloop zou een niet te herstellen gat slaan in de dorpskern van Puth”.

Het Cuypersgenootschap vroeg daarom in 2021 voor de kerk de monumentenstatus aan. Heemschut voegt zich nu bij deze aanvraag ‘omdat er nog steeds geen duidelijkheid is en afbraak almaar dreigender wordt’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.