Bescherming geschenkwoningen Watersnoodramp

Na de Watersnoodramp van 1953 stuurden de Scandinavische landen achthonderd zogenoemde geschenkwoningen naar Nederland. Die houten optrekjes waren bestemd voor gezinnen die hun huizen hadden verloren aan het water.

De prefab-woningen werden verdeeld over de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Na het lenigen van de eerste nood zijn in de loop van de tijd honderden huisjes vervolgens weer afgebroken. Nog veel meer werden vaak onherkenbaar verbouwd. Op het ogenblik proberen de provincies samen de overgebleven geschenkwoningen te beschermen.

Verval en verlies

Medio 2018 attendeerden verschillende partijen Heemschut Zuid-Holland op het verval en verlies van de huizen. Terwijl de erfgoedvereniging zich nog op actie beraadde, besloot voormalig SP-Statenlid Bart Vermeulen vragen te stellen.

Zijn initiatief zorgde ervoor dat, naast periodiek overleg tussen de drie provincies en een volledige inventarisatie van de woningen, ze beter beschermd gaan worden in provinciale waardenkaarten.

Heemschut Zuid-Holland blijft naar eigen zeggen met Vermeulen en betrokken ambtenaren in contact, opdat de aandacht niet opnieuw verslapt.

Foto: Geschenkwoning te Dubbeldam, inmiddels gesloopt (foto uit jaren ’50, bron beeldbank archief Dordrecht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.