Ga naar de inhoud

Beweegbare deel De Hef in Rotterdam teruggeplaatst

Vandaag, 7 februari, was het zover: het beweegbare middendeel (het val) is teruggeplaatst in De Hef in Rotterdam. Daarmee is het geduld van veel Maasstedelingen beloond. Na ruim twee jaar hard werken is de monumentale brug in de Koningshaven weer compleet.

Om 8.00 uur werd het val gereed gelegd om tussen de torens te kunnen worden geschoven en in de uren daarna is het teruggeplaatst.

Het groot onderhoud aan de Koningshavenbrug, een rijksmonument, begon op zondag 23 november 2014 toen het beweegbare middengedeelte uitgehesen werd.

Nieuwe verflagen

Het afgelopen jaar zijn oude verflagen verwijderd. Aansluitend heeft de brug drie nieuwe verflagen gekregen in de oorspronkelijke mosgroene kleur NS 116, zoals door de Rotterdamse gemeenteraad in 1995 is besloten.

Het val, het 55 meter lange en 9 meter brede brugdeel, heeft eenzelfde behandeling ondergaan. De 560 ton wegende stalen constructie is bij de Merwehaven op de kade bij de Gustoweg neergelegd en opgeknapt. Met de laatste werkzaamheden aan de brug en de nieuwe duurzame Ledverlichting die in maart wordt aangebracht is De Hef geheel in ere hersteld en ’s avonds nog mooier zichtbaar.

Monumentale brug

De Koningshavenbrug is gebouwd tussen 1925 en 1927. Tot 1993 reden er treinen overheen. Sinds de opening van de Willemspoortunnel doet de overspanning geen dienst meer als spoorbrug.

Het val kan nog altijd op en neer worden gelaten. Om de scheepvaart vrij te kunnen laten passeren staat dat normaal in de hoogste stand, bij hoge windbelasting om veiligheidsredenen in de laagste.